Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνες κονσέρβες με χταποδάκι Ταϊλάνδης

Παρτίδες με ακατάλληλες κονσέρβες τύπου "χταποδάκι σε σάλτσα πικάντικη" της εταιρίας Safcol - ταϊλανδικής προέλευσης - εντοπίστηκαν στην αγορά και ήδη έχουν αποσυρθεί. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες κονσέρβες είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο. Παράλληλα, διενεργούνται δειγματοληψίες και έλεγχος στα τελωνεία της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι η προέλευση των κονσερβών από την Ταϊλάνδη επισημαίνει την πιθανή ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων από βιομηχανικά λύματα και κατά συνέπεια και με κάδμιο. Το κάδμιο, όπως και άλλα βαρέα μέταλλα, έχει κριθεί επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες κυρίως στα νεφρά μετά από μακροχρόνια πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο.

Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προσανατολίζεται στη συνολική προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων από το Γενικό Χημείο του κράτους, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλα ιχθυρά προϊόντα, που προέρχονται από περιοχές με τα χαρακτηριστικά της θάλασσας της Ταϊλάνδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ