Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απίστευτη ιστορία με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη

Μια απίστευτη ιστορία με θύμα έναν 17χρονο απ' τη Σρι Λάνκα διαδραματίζεται εδώ και πέντε μήνες στη χώρα μας. Από τις 22 του Γενάρη μέχρι σήμερα ο Ρατζαπάκσα Πράντεπ Νισάντα κρατείται στο Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά και παρά τις προσπάθειες τόσο των δικών του όσο και της δικηγόρου του Μαρίας Μαχαίρα, προωθείται ήδη η άμεση απέλασή του από τη χώρα. Το πιο περίεργο στην όλη ιστορία είναι πως το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δύο φορές μέχρι σήμερα διέταξε την άρση της κράτησής του από την Αστυνομία...

Ο γολγοθάς του 17χρονου ξεκίνησε στις 22 του Γενάρη, όταν συνελήφθη στα Ταμπούρια, μαζί με έναν ακόμα συνομήλικό του, να χρησιμοποιούν "πειραγμένη" τηλεκάρτα του ΟΤΕ για να τηλεφωνήσουν. Παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με τις κατηγορίες της χρήσης πλαστού εγγράφου, απόπειρας απάτης, παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα μας. Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 25/1/99 και συγχρόνως διέταξε την άρση της κράτησής του. Ωστόσο, κατά παράβαση της παραπάνω δικαστικής απόφασης, η κράτησή του συνεχίστηκε.

Στις 25 του Γενάρη το δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 447/1999 απόφασή του αθώωσε τον 17χρονο από τη Σρι Λάνκα για τις κατηγορίες περί απόπειρας απάτης, και για την παράνομη είσοδο και παραμονή του στη χώρα. Καταδίκασε, ωστόσο, τον ανήλικο μόνο για τη χρήση πλαστού εγγράφου σε φυλάκιση πέντε μηνών. Την ίδια μέρα ασκήθηκε έφεση από την πλευρά του κατηγορούμενου και το δικαστήριο τον άφησε απολύτως ελεύθερο. Για μια ακόμα φορά, κατά παράβαση της δικαστικής απόφασης, η κράτησή του συνεχίστηκε.

Ακολούθως, ο 17χρονος κατέθεσε προσφυγή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για ν' αφεθεί ελεύθερος, αίτηση επανεξέτασης πάλι στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφασης απέλασης στο ΣτΕ, ενώ απέστειλε στις 3/5/99 με φαξ στον υπουργό αντίγραφο του διαβατηρίου του, για να ξανατονιστεί ότι είναι ανήλικος.

Η δικηγόρος Μ. Μαχαίρα τονίζει στο "Ρ" τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να απελαθεί ο 17χρονος:

  • Κατέχει ισχυρό και νόμιμο τίτλο προσωρινής διαμονής στην Ελλάδα - βεβαίωση Α του ΟΑΕΔ Αχαρνών - με την οποία ως τις 30/4/99 δικαιούνταν να παραμένει και να εργάζεται στη χώρα μας. Ο μόνος λόγος που δεν πρόλαβε την προθεσμία για την Πράσινη Κάρτα είναι το ότι ήταν κι εξακολουθεί να είναι κρατούμενος, οπότε δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί στον ΟΑΕΔ.
  • Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα έχει δικαίωμα να κριθεί στο Εφετείο και να αποδείξει την αθωότητά του, η δε ποινή που του επιβλήθηκε έχει ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ