Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
TARGET*

Ταξιδέψαμε προς τον πόλεμο, προς το Βελιγράδι. Για αυτό και αναγκαστήκαμε να δούμε από πολύ κοντά τους αλλεπάλληλους κύκλους του target, το βομβαρδισμό της ζωής, το βομβαρδισμό της σκέψης, το βομβαρδισμό των πιο αρχέγονων ανθρώπινων συναισθημάτων.

Ομολογούμε καταφατικά, σε όσους μας ζητήσουν να καταθέσουμε σαν μάρτυρες, ότι οι γέφυρες προς το Βελιγράδι έπεσαν. Ολες, μα όλες οι γέφυρες που ενώνουν το ανθρώπινο έλλογο με το κυριολεκτικό ανθρώπινο μέλλον.

Ταξιδεύοντας... αναγκαστήκαμε να γευτούμε τη μεταμοντέρνα "ηθική" του νέου τύπου πολέμου που επαγγέλθηκε το ΝΑΤΟ, για να "προσαρμόσει" στο νεοκοσμοπολιτισμό του έναν ολόκληρο λαό των Βαλκανίων.

Ταξιδεύοντας... αναγκαστήκαμε να "αναγνωρίσουμε" την υψηλή "αποτελεσματικότητα" και τη στιβαρή αποφασιστικότητα των "διά αλληλογραφίας" πολέμων, όσο αφορά τους άμαχους πολίτες, την άμαχη πόλη, τον άμαχο πολιτισμό.

Ταξιδεύοντας, νιώσαμε τις πληγές στο σώμα της ευλογημένης φύσης, που "υπομένει"... αλλά που δε μας δείχνει ακόμη τις αόρατες πληγές της, αυτές που θα την κάνουν να θυμώσει για τα καλά αύριο, πρωί πρωί...

Ταξιδεύοντας... όπως οποιοσδήποτε επισκέπτης προς το Βελιγράδι, αναγκαστήκαμε ακόμη να δούμε από κοντά και κατά συρροή, την πρωτοφανή ιστορική ενοχή του ΝΑΤΟ των 50 χρόνων γενεθλίων του.

Ταξιδεύοντας... προς το Βελιγράδι εξακριβώσαμε στα απομεινάρια από τις σκασμένες βόμβες το κτηνώδες έμβλημα:

  • της περίφημης "παγκοσμιοποίησης",
  • του Ευρώ της ΟΝΕ,
  • της σοσιαλδημοκρατίας των χρηματιστηρίων
  • του διαμορφωμένου κοσμοπολίτικα διεθνούς στρατιωτικο - βιομηχανικού συμπλέγματος,
  • των "ειρηνευτικών αποστολών", των πολεμικών "εξαγωγών σταθερότητας" (με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ) και γενικότερα
  • της "άλλης", της συμπληρωματικής όψης του πολιτικού και κοινωνικο - οικονομικού πολέμου ενάντια σε ένα πανέμορφο, μέχρι και σήμερα, κομμάτι της παγκόσμιας εργατικής τάξης, της βαλκανικής εργατικής τάξης.

Ταξιδεύαμε... ανάμεσα στα ερείπια της "Ευρώπης των λαών", του νεο-"ανθρωπισμού" της παγκόσμιας χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, του "τέλους της ιστορίας" του Φουκουγιάμα, στα ερείπια της επιστημονικοφανούς αστικής μελλοντολογίας για το μιλένιουμ που μας υπόσχονται, ταξιδεύαμε... και μνημονεύαμε το απερχόμενο μισό μιλένιουμ με όλες τις φρικαλεότητες της αποικιοκρατίας. Και αναγνωρίζαμε τους ίδιους και απαράλλαχτους "πρωταγωνιστές".

* * *

Ταξιδεύαμε εικαστικά... σαν στόχοι με σημαίες και χρώματα. Επηρεαστήκαμε. Δώσαμε προσοχή στο φως.

Απορημένοι διαπιστώσαμε ότι όλα τα χρώματα φαντάζουν σαν αποχρώσεις ενός μόνο χρώματος, του γκρι. Του γκρι που σκοτεινιάζει. Γκρι φως με πορτοκαλί ανταύγειες από τις σοσιαλδημοκρατικές βόμβες. Γκρι με το κατάμαυρο περιθώριο του CNN.

Ψάξαμε το σημερινό καλάθι της Γιουγκοσλάβας νοικοκυράς. Βρήκαμε τη γνωστή προκήρυξη με τις 19 υπογραφές των νέων σταυροφόρων μιας πολεμοχαρούς διάδοσης των σοσιαλδημοκρατικών "ανθρωπίνων" δικαιωμάτων.

Και τι δε βρήκαμε στον προϋπολογισμό της γιουγκοσλάβικης οικογένειας. Βόμβες "διασποράς" για κάθε πολίτη, clusters βόμβες για μη μείνει κανείς γείτονας παραπονούμενος, θερμικές βόμβες αντί για καλοριφέρ, βόμβες γραφίτη για το νέο εξηλεκτρισμό της χώρας, ποταμίσιες βόμβες για τον απο - ιονισμό της ύδρευσης, βόμβες για τις μεταφορές, βόμβες για τις τηλεπικοινωνίες, βόμβες στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, βόμβες, βόμβες, βόμβες... παντού και για κάθε εκδήλωση ζωής... βόμβες.

Και διαμέσου των προσωρινά αβομβάρδιστων μονοπατιών, ταξιδεύοντας... μπορέσαμε ακόμη να διακρίνουμε με ευκρίνεια:

  • το βομβαρδισμό της οικονομικής σκέψης που αναζητεί, όπως αυτή κρίνει καταλληλότερα,
  • το βομβαρδισμό της οικονομικής πράξης που την επέλεξε, όπως την επέλεξε, και για όσο διάστημα την έκρινε σκόπιμη ένας λαός να την ακολουθήσει σε αυτή την περίοδο της ιστορίας του,
  • το βομβαρδισμό των ίδιων των μη ανεπτυγμένων καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων (που παλινορθούν στη Γιουγκοσλαβία), προς κερδοφόρα τέρψη της αντιδραστικότερης μερίδας του διεθνούς κεφαλαίου, εκφράζοντας έτσι και το βαθμό του ιστορικού παρασιτισμού που γενούν οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων μεγεθών του κεφαλαίου, μεταξύ των κλαδικών - περιφερειακών διαφοροποιήσεων, των ελάχιστων "ανεξαρτητοποιήσεών" του,
  • το βομβαρδισμό των απροσάρμοστων στις νέες πολιτικο - οικονομικές τάξεις πραγμάτων, των "ανυπάκουων" να αποδεχτούν χωρίς όρους την επίλυση των αντιθέσεων του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος τους,
  • το βομβαρδισμό με υπερσυσσωρευμένο, με "πτωχευμένο" (από την πτωτική τάση της κερδοφορίας του) στρατιωτικό και μη κεφάλαιο, κεφάλαιο ειδικού βάρους, 238, για να μπορεί να διαπερνά ευκολότερα το μπετό της σήψης και του παρασιτισμού του

* * *

Ταξιδεύοντας.... ανάμεσα στα ερείπια του ανθρώπου, της φύσης, του ανθρώπινου νου και του μόχθου, δε δυσκολευτήκαμε να συμφωνήσουμε με την εκτίμηση, ότι το "νέο ΝΑΤΟ" είναι ένας πολιτικο - οικονομικός μηχανισμός "εξαγωγής παραγωγικών σχέσεων" - όπως μας το ύμνησε ο Πράσινος κεντρο"αριστερός" υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Δηλαδή, ότι είναι ταυτόχρονα και ο "μονιμότερος" πολιτικο - στρατιωτικός αναπαραγωγός και αυτόκλητος τιμωρός, των πολεμικών επεμβάσεων, πέρα των 40 εστιών πολέμου που τροφοδοτεί ήδη αυτόν τον πλανήτη.

Το πούλμαν του ΚΜΕ έτρεχε να συναντήσει τις πληγές και τα παράλογα του πολέμου... Αλλά, όταν συναντούσαμε αγρότες που δούλευαν κυριακάτικα στα γιουγκοσλάβικα χωράφια και που σήκωναν τα χέρια να χαιρετίσουν την Αλληλεγγύη, την ταξική στάση στον πόλεμο, όταν μας προσπερνούσαν κορνάροντας στη γέφυρα του Βελιγραδίου, όταν μας χαιρετούσαν από τα τραπεζάκια των καφέ, φορτίζονταν με το αστείρευτο λαϊκό κουράγιο οι αντιιμπεριαλιστικές μπαταρίες του πούλμαν.

Τι παράξενα όντα είναι όλοι αυτοί οι Σέρβοι. Ολοι αυτοί οι παγιδευμένοι στην ιστορία τους, οι σκλαβωμένοι στην "ελευθερία" των ακήρυχτων κοινωνικών πολέμων. Ολοι αυτοί οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Τούρκοι, οι Ελληνες, όλοι οι άλλοι Βαλκάνιοι, όλοι αυτοί οι Βαλκάνιοι, οι εργαζόμενοι Βαλκάνιοι. Αυτοί οι "τρελοί" Βαλκάνιοι Αστερίξ!

Επιστρέφοντας από τη νέα βαλκανική "Γαλατία", μεταφέραμε μαζί μας όχι μόνο μια ανάλυση. Ταξική ανάλυση, για έναν πόλεμο άδικο, άνανδρο, άχρηστο, αιματηρό. Εναν ακόμη ταξικό πόλεμο. Εναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μεταφέραμε και μια υπόσχεση. Να μαρτυρήσουμε μαζί με το συμπέρασμα.

Να μην ξεχάσουμε να ζούμε κάθε στιγμή και παντού ταξικά το βαλκάνιο χώρο, το βαλκάνιο χρόνο.

Πόσο χρόνο ήμασταν στη Γιουγκοσλαβία: Μήπως συμβατικά εκατόν είκοσι χιλιάδες δευτερόλεπτα ή μια ζωή: Πότε ήμασταν: Μήπως χθες ή και σήμερα, και αύριο:

Η ταξική ιστορική συνείδηση του βαλκάνιου χώρου συνεχίζει να... στοχεύει ασταμάτητα... σε άλλους στόχους. Ο βαλκάνιος χρόνος συνεχίζει να μετράει ασταμάτητα....

Βασίλης ΤΑΚΟΥΔΗΣ

Μέλος του ΚΜΕ

*Target σημαίνει στόχος

Ταξιδεύοντας όπως οποιοσδήποτε επισκέπτης προς το Βελιγράδι, αναγκαστήκαμε ακόμη να δούμε από κοντά και κατά συρροή, την πρωτοφανή ιστορική ενοχή του ΝΑΤΟ των 50 χρόνων γενεθλίων, που εξακριβώσαμε στα απομεινάρια από τις σκασμένες βόμβες το κτηνώδες έμβλημα της περίφημης "παγκοσμιοποίησης", του Ευρώ της ΟΝΕ, της σοσιαλδημοκρατίας των χρηματιστηρίων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-03-25 00:00:00.0)
Ατέλειωτος ο κατάλογος (2003-02-15 00:00:00.0)
Αποχώρηση αστυνομικών δυνάμεων (1999-06-10 00:00:00.0)
Ανηλεείς και συνεχείς οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί (1999-05-25 00:00:00.0)
"Βομβαρδίζουν με εκρηκτικά που ξεπερνούν σε ισχύ τη βόμβα (1999-04-24 00:00:00.0)
Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί και με "προσωπικό χαρακτήρα"... (1999-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ