Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές"

Προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επικείμενων Ευρωεκλογών, ήταν η χτεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβερνητική πολιτική, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει να υποβαθμίσει τις εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε "δημοψήφισμα". Πάντως ο ίδιος υποβάθμισε εμφανώς το θέμα της γιουγκοσλαβικής κρίσης.

Δίνοντας εξαρχής προεκλογικό χαρακτήρα στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για "καθοριστική εκλογική αναμέτρηση" όπου "θα κριθεί το σύνολο των επιλογών της κυβέρνησης Σημίτη", η οποία θα "αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές". Απευθύνοντας ερώτηση προς τον πρωθυπουργό τόνισε χαρακτηριστικά: "Αν το κόμμα σας έρθει δεύτερο θα αποτελεί ήττα για εσάς;" σημειώνοντας ότι για τη Νέα Δημοκρατία, "μόνο αν έλθουμε πρώτο κόμμα θα αποτελεί νίκη". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αρχίζετε να μην πιστεύετε ούτε τους ισχυρισμούς της δικής σας προπαγάνδας" και "προετοιμάζετε το έδαφος για να πείτε ότι η ήττα σας ήταν ασήμαντη"!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κώστας Καραμανλής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "εξωτερική πολιτική φιάσκων και υποχωρήσεων. Από τα Ιμια, στους S-300 και στην υπόθεση Οτσαλάν". Αναφορικά με το τελευταίο μάλιστα μίλησε για "ενορχηστρωμένη επιχείρηση συγκάλυψης", προσθέτοντας ότι "για εμάς η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει". Οσον αφορά τη γιουγοσλαβική κρίση σημείωσε ότι "οι όλοι χειρισμοί ήταν χειρότεροι των περιστάσεων. Σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις ή σιωπούσαμε ή ψιθυρίζαμε" ενώ "θα ήταν χρέος μας να παίρνουμε πρωτοβουλίες".

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε για μια φορά ακόμα χτες την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 1990 - 1993, λέγοντας πως "ανακόπηκε βίαια ο βίος αυτής της κυβέρνησης" ειδάλλως, "θα ήμασταν στο ραντεβού της ΟΝΕ την ώρα που έπρεπε". Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ για τη "χαμένη δεκαετία του 1980" που "διέλυσε τον κρατικό μηχανισμό". Επίσης κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Σημίτη, λέγοντας ότι είναι "απόλυτα ξεκομμένος από την ελληνική πραγματικότητα", αφού "η εκτίμηση που έχει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίαςείναι ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ήταν πέρυσι ή πρόπερσι". Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της ανεργίας, σημειώνοντας ότι 1 στους 2 νέους είναι άνεργος ενώ η ανεργία στη χώρα έχει δομικό χαρακτήρα, είναι δηλαδή μη αναστρέψιμη. Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εφ' όλης της ύλης στην κυβερνητική πολιτική στα θέματα της υγείας και της εγκληματικότητας, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία που έχει οδηγήσει σε συνεχείς αλλαγές υπουργών.

  • Οι γνωστές δικομματικές... κοκορομαχίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές", σημειώνοντας όμως στη συνέχεια ότι... "είναι συζήτηση καφενείου" το ποιος θα έρθει πρώτος ή δεύτερος, προσθέτοντας ότι ο λαός θα αποφασίσει για την κυβέρνησή του στις εθνικές εκλογές. Ανταπαντώντας ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για "πανικό λόγω ευρωεκλογών".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ