Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλίες παγκόσμιου συντονισμού

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον παγκόσμιο συντονισμό της λαϊκής πάλης κατά του πολέμου και πόσο θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή η διεθνής συνάντηση, ο Ορ. Κολοζώφ απάντησε:

"Πιστεύω πρώτα από όλα ότι είναι μια ευκαιρία, όλα τα τμήματα του Κομμουνιστικού Κινήματος, που είναι διάσπαρτα στον κόσμο κατά περιοχές και θα βρεθούν εδώ αυτές τις μέρες θα έχουν τη δυνατότητα ν' ανταλλάξουν σκέψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Και ακριβώς θ' αναδειχτεί από εκεί η αναγκαιότητα να συνεχιστεί, με ακόμα πιο έντονο τρόπο, αυτή η αντίσταση που σήμερα προβάλλεται σε μια σειρά από χώρες. Ηδη αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό και με τις επιμέρους συναντήσεις ή εν θερμώ ανταλλαγές σκέψεων που είχαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Πρέπει να σας πω ότι εμείς ήμασταν από τα κόμματα που άμεσα αντέδρασαν στο ζήτημα του πολέμου. Ημασταν προετοιμασμένοι γιατί παρακολουθούμε, γιατί αισθανόμαστε τον κίνδυνο της διεύρυνσης του πολέμου και οι πρωτοβουλίες που πήραμε και στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, βρήκαν αντίκρισμα.

Με δυσκολία ίσως σε ορισμένους χώρους που κυριαρχούσε η ηγεμονική άποψη του ΝΑΤΟ ιδεολογικά, ότι υπάρχει ένας σφαγέας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινή γνώμη ήταν προς τα εκεί προσανατολισμένη, δεν έβλεπαν το κύριο, που ήταν εκείνη τη στιγμή ο πόλεμος και η ανατροπή του διεθνούς δικαίου στην περιοχή. Καθώς επίσης δεν έβλεπαν ότι αυτό άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου στη Βαλκανική και είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από οποιοδήποτε άλλο σημαντικό οπωσδήποτε πρόβλημα, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων της περιοχής.

Οι πρωτοβουλίες αυτές που πήραμε βρήκαν αντίκρισμα κι αν θέλετε σε πολύ γρήγορο διάστημα είχαμε αυτή την ανάπτυξη των κινημάτων. Σ' αυτό βοήθησαν φυσικά όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και άλλες δυνάμεις, οι οποίες αντιλήφθηκαν αυτόν τον κίνδυνο και αντέδρασαν και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ