Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνος αρμόδιος ο λαός

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος "κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή για έγκριση τη νέα διακήρυξη του ΝΑΤΟ" ("Βήμα" 18/5/99).

Κατ' αρχήν δεν ξέρουμε γιατί βιάζεται τόσο ο κ. Κωνσταντόπουλος. Αλλά ας είναι.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον. Πρώτα πρώτα το ΝΑΤΟ σύμφωνα με το καταστατικό του ήταν αμυντικός συνασπισμός και συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει τη δήθεν "σοβιετική απειλή". Τώρα όμως δεν υπάρχει ούτε η ίδια η Σοβιετική Ενωση ούτε το λεγόμενο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Κατά συνέπεια το ΝΑΤΟ έπρεπε να διαλυθεί και ως στρατιωτικός και ως πολιτικός συνασπισμός και αυτό έπρεπε να ζητήσει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

***

Δεύτερο. Στην Ουάσιγκτον υπογράφτηκε στις 23 - 24/4/99 το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ που φέρει τον τίτλο "Στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας". Το σύμφωνο αυτό στην παράγραφο "διαχείριση των κρίσεων" προβλέπει: "Βρίσκεται σ' ετοιμότητα, κατά περίπτωση και ομοφωνία... να συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη συγκρούσεων και να συμμετάσχει ενεργά στη διαχείριση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρήσεων αντίδρασης σε κρίσεις". Δε διευκρινίζει βέβαια το κείμενο τι εννοεί με τον όρο "κρίσεις". Προφανώς εννοεί πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις εντός των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ή και εκτός. Επίσης εννοεί λαούς που σηκώνουν το κεφάλι και δε θέλουν να υποταχτούν στη "νέα τάξη πραγμάτων". Αλλωστε, εφαρμογή αυτής της παραγράφου έχουμε πριν υπογραφεί το σύμφωνο, στη Γιουγκοσλαβία, με τους βομβαρδισμούς.***

Ετσι το ΝΑΤΟ μετατρέπεται και τυπικά σε διεθνή χωροφύλακα των λαών, που αν τυχόν δε θέλουν να κυβερνιούνται "όπως πριν" και οι "πάνω δεν μπορούν" να κυβερνήσουν, θα επεμβαίνει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ για να "επαναφέρει την τάξη". Γι' αυτό ακριβώς και στο ΝΑΤΟ προσχωρούν ή ζητούν να προσχωρήσουν νέες χώρες. Οι κυρίαρχες τάξεις αυτών των χωρών επιδιώκουν έτσι να στηρίξουν τα "τρέμοντα βασίλειά τους".

***

Ο ελληνικός λαός σχεδόν ομόφωνα έχει καταδικάσει την εφαρμογή αυτού του συμφώνου στη Γιουγκοσλαβία. Είναι αντίθετος τουλάχιστον με την αλλαγή του χαρακτήρα του ΝΑΤΟ. Ο λαός λοιπόν έχει αποφανθεί για το νέο σύμφωνο. Το θέμα έχει τεθεί άμεσα ή έμμεσα στο λαό. Κατά συνέπεια η Βουλή δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να κυρώσει το νέο σύμφωνο. Ο μόνος αρμόδιος είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός να λύσει το θέμα με δημοψήφισμα.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ