Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Ολα για το ΝΑΤΟ από το φόβο της Τουρκίας...

Μια ασύστολη κινδυνολογία, με την Τουρκία σε ρόλο φόβητρου, ώστε να πείσει για την πλήρη καθυπόταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, επιδόθηκε ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης κατά τη χτεσινή του ομιλία στο Ζάππειο στη Γ Συνάντηση των ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων σε ξένα ΜΜΕ. Ολα τα δικαιολόγησε, καθώς "προετοιμαζόμαστε, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση, για το ενδεχόμενο να αποπειραθεί η Τουρκία να καταλάβει ελληνικά νησιά".Τοποθέτηση όμως που αργότερα αναίρεσε. Στην ομιλία του ωστόσο ανέφερε: "Η απειλή που είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε είναι: Είτε μια γενικευμένη κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη και πόλεμο, είτε η αντιμετώπιση μεθοδευμένων προκλήσεων, μέσω ελεγχόμενων κρίσεων και συγκρούσεων χαμηλής έντασης".

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Δ. Αποστολάκη, "εμείς παρέχουμε υποστήριξη μέσω του λιμένος και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, για εξοπλισμό των δυνάμεων στην ΠΓΔΜ με σκοπό την επίβλεψη της ειρήνης και την αποκατάσταση της τάξης όταν αυτό συμβεί". Γιατί; "Επειδή λοιπόν ακριβώς εννοούμε να κερδίζουμε και όχι να πληρώνουμε, δε θα αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέσα στους Οργανισμούς αυτούς θα δώσουμε τις μάχες μας (...). Η Τουρκία καιροφυλακτεί για να αξιοποιήσει λανθασμένους χειρισμούς μας ή κενά που θα έχουμε δημιουργήσει με τη στάση μας, επιτρέποντάς της να τα καταλάβει. Δε θα κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας".

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία εκτίμησε ότι πρέπει "και ο Μιλόσεβιτς να κάνει μια ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να παραιτηθούν από την ιδέα ότι μπορούν να αποδυναμώσουν πλήρως τον Μιλόσεβιτς και να τον οδηγήσουν σε μια συμφωνία, με το κείμενο του Ραμπουγιέ, ως έχει, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας από τμήμα της ΟΔΓ".

Οσον αφορά το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων, οι φωνές υπέρ αυτών, είπε, "φαίνεται να έχουν ατονήσει, τουλάχιστον όσον αφορά μια μαζική χερσαία επιχείρηση". Ακολούθως έθεσε ο ίδιος το ερώτημα: "Μήπως θα μπορούσε να υπάρξουν μικρότερες επιχειρήσεις;". Και απάντησε: "Θα μπορούσε να δούμε την προσπάθεια δημιουργίας "θυλάκων" εντός του Κοσσόβου, με την υποστήριξη και των ελικοπτέρων "Απάτσι" για την υποστήριξη προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας". Αλλά, όπως είπε, "σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να αποκλείσουμε πλήρως και με κάθε τρόπο είναι ένας γενικευμένος πόλεμος στο έδαφος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ