Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο γνωστός Αραβαντινός δικάζει δημοσιογράφους

Εκδικάζεται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγή που κατέθεσε ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού Αντ. Αραβαντινός κατά του περιοδικού "ΜΕΤΡΟ", ζητώντας να του καταβληθούν 50 εκατ. δρχ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, εξαιτίας της δημοσίευσης άρθρου του δημοσιογράφου Ν. Βαφειάδη το Γενάρη του 1997.

Το δημοσίευμα αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα υπάρχοντα στον ευαίσθητο αυτό χώρο παράνομα κυκλώματα. Τα εν λόγω κυκλώματα έχουν, άλλωστε, επανειλημμένα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, χωρίς ποτέ να αποκαλύπτονται και να "ξηλώνονται". Οι κρατούμενοι τα αποκαλούν "ανώνυμη εταιρία" και ο Τύπος "μαφία των φυλακών". Γνωστοί εισαγγελείς έχουν κατά καιρούς διενεργήσει έρευνες με εντολή πρώην υπουργών Δικαιοσύνης, αλλά η εγκληματική δράση των κυκλωμάτων συνεχίζεται αμείωτη. "Ειδικότητά" τους οι εισαγωγές ναρκωτικών, όπλων και ποτών στους κρατουμένους, οι ξυλοδαρμοί, οι "περίεργες" αποφυλακίσεις και οι οργανωμένες αποδράσεις.

Αφορμή για το επίμαχο δημοσίευμα αποτέλεσε η τοποθέτηση του υπόδικου τότε Αντ. Αραβαντινού ως αρχιφύλακα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και του Γ. Στέφη στη θέση του διευθυντή, μετά την έκδοση δικαστικών βουλευμάτων που τον απάλλασσαν από κάθε κατηγορία. Ο Αντ. Αραβαντινός είναι ακόμη αρχιφύλακας στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο Γ. Στέφης συνταξιοδοτήθηκε. Από τις 18 δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τη δράση των κυκλωμάτων στις φυλακές Κορυδαλλού μόνο ο σωφρονιστικός υπάλληλος Θ. Φωτάκης καταδικάστηκε για οπλοκατοχή και "αντίσταση από οπλοφορούντα", όταν απείλησε τον εισαγγελέα Ι. Αγγελή κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικής έρευνας.

"Και οι καταγγέλλοντες - δηλώνει ο δημοσιογράφος Ν. Βαφειάδης - είτε εκφοβίζονται, είτε απομακρύνονται, ακόμη και αν είναι υπουργοί, είτε καταδικάζονται για να μην ξαναμιλήσουν στο μέλλον, έστω και αν είναι εισαγγελείς ή δημοσιογράφοι στη δική μου περίπτωση, αφού το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτή ανάλογη αγωγή του Γ. Στέφη και του επιδίκασε 10 εκατ. δρχ. για ηθική βλάβη. Οι αγωγές του Αραβαντινού και του Στέφη δεν αφορούν όμως μόνο εμένα και το περιοδικό "ΜΕΤΡΟ". Στο στόχαστρο βρίσκεται η ελευθερία του Τύπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ