Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΑΝΕΖΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ψήφος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

- Πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει η κυβερνητική προπαγάνδα την πώληση του 25% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ";

- Ισχυρίζεται ότι η πώληση των μετοχών είναι υγιής χρηματοδότηση! Για να δικαιολογήσει αυτόν τον απαράδεκτο ισχυρισμό έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν οικονομικό εκβιασμό και μια ψεύτικη εικόνα αδιεξόδου για την εταιρία. Ετσι λοιπόν φρόντισε να μεταβιβάσει σταδιακά τα κέρδη της περιόδου 1993-1997, ύψους 6 δισ., στη μητρική "Ολυμπιακή" και έδωσε ταυτόχρονα την εντολή να μη συμπεριληφθεί το κόστος μετεγκατάστασης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", στο συνολικό κόστος του ομίλου. Παράλληλα φρόντισε να παρουσιάσει διογκωμένες τις επενδυτικές ανάγκες της εταιρίας, ενόψει της μετεγκατάστασής της στα Σπάτα χωρίς να έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες. Ακόμα κι αν πάρουμε ως δεδομένη την τεχνητή οικονομική ασφυξία, δε δικαιολογείται η πώληση μετοχών μιας κερδοφόρας εταιρίας στο χρηματιστήριο, διότι απ' τις ίδιες τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα κέρδη της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" την επόμενη 5ετία, μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω επενδύσεις, θα είναι μεγαλύτερα από 3,2 δισ. που εισπράχτηκαν με την πώληση του 25% των μετοχών.

- Ποιες είναι οι προοπτικές της εταιρίας μετά τη μετοχοποίησή της;

- Διαγράφονται δυσοίωνες, διότι οι ίδιες σαθρές δικαιολογίες θα ξαναχρησιμοποιηθούν για την πώληση και άλλου πακέτου μετοχών, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της στο άμεσο μέλλον.

Με τη μετοχοποίηση και την εφαρμογή των χρηματιστηριακών κριτηρίων λειτουργίας τα κέρδη της εταιρίας θα πηγαίνουν στην τσέπη των μετόχων, διότι το χρηματιστήριο επιβάλλει υψηλή μερισματοποίηση κερδών. Το αποτέλεσμα θα είναι η εταιρία να στερείται πολύτιμα κεφάλαια για επενδύσεις και ανάπτυξη δραστηριοτήτων και θα αναγκαστεί να προσφεύγει σε συνεχείς πωλήσεις μετοχών. Παράλληλα η μητρική ΟΑ θα αγοράζει ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση την περίοδο 1991-1993. Ταυτόχρονα, ανοίγεται ο δρόμος για τη σταδιακή συγκέντρωση μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" σε ανταγωνιστές της.

Επίσης, επιδιώκουν τη συμπίεση του εργασιακού κόστους για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων. Αυτό σημαίνει άρνηση ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων, μεγαλύτερη λιτότητα, κατάργηση κι άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, παραπέρα εντατικοποίηση εργασίας, μείωση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κι αύξηση της μερικής απασχόλησης, καθώς και των εκτάκτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου χειμώνα - καλοκαίρι. Δηλαδή μετατροπή της εταιρίας σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία και να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους.

- Ποια καθήκοντα μπαίνουν για τους εργαζόμενους στην επόμενη περίοδο;

- Οπωσδήποτε πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, παλεύοντας για τη διαφύλαξη των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τη διατήρηση των θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Πρέπει να αντικρούσουν το ψευτο-ιδεολόγημα του μικρού καπιταλιστή και του συνυπεύθυνου αυτής της πολιτικής. Για να είναι νικηφόρα η πάλη τους, πρέπει να επικεντρωθεί στην αγωνιστική προβολή κεντρικών πολιτικών αιτημάτων, για μια ανάπτυξη σε άλλη κατεύθυνση, που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και θα αυξάνει τις θέσεις εργασίας αντί να τις μειώνει στο βωμό του κέρδους. Να έρθουν σε σύγκρουση με την ΕΕ που υπαγορεύει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων. Εχουν οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να δώσουν και το πολιτικό μήνυμα που πρέπει στις ευρωεκλογές, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ