Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ BAΛKANIA"
Υλοποίηση των σχεδίων του Χίτλερ
  • Την επιδίωξη των Γερμανών για τη δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Μ. Κωστόπουλος
  • Η κυβέρνηση βλέπει στην επιδίωξη αυτή γνήσιο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για την επιδίωξη της Γερμανίας μέσω του "συμφώνου σταθερότητας" να εγκαταστήσει στα Βαλκάνια προτεκτοράτα, ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο Γ. Κρανιδιώτης, επιδιώκοντας να εμφανίσει τους Γερμανούς ως ενδιαφερόμενους για τη γνήσια ανάπτυξη της περιοχής.

Το θέμα του γερμανικού "συμφώνου σταθερότητας" έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται η δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια και ο μηχανισμός υλοποίησης του συμφώνου αυτού θα παρεμβαίνει παντού: Στη διακυβέρνηση των χωρών, στην άμυνα, την ασφάλεια ακόμα και στην οικονομική πολιτική, ενώ για τα σύνορα των χωρών τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αποτελούν "αυθαίρετες εικασίες" και αγνοούν τη γερμανική θέση.

Κατά τον Γ. Κρανιδιώτη η Γερμανία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία συνθηκών ανασυγκρότησης της περιοχής και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με βάση "μια σειρά από αρχές". Απώτερος δε στόχος είναι η ένταξη και ενσωμάτωση της περιοχής στις δομές της ΕΕ, της οποίας θα γίνει τμήμα. Ο υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση και συμβάλλει με δικές της προτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι έχει καθυστερήσει η εκπόνηση ενός τέτοιου συμφώνου, το οποίο εάν υπήρχε δε θα είχαμε οδηγηθεί στη σημερινή κρίση.

Επικαλούμενος τα σχετικά δημοσιεύματα ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι επιδιώκεται από τη Γερμανία η δημιουργία προτεκτοράτων στην ευρύτερη περιοχή από την Ουγγαρία μέχρι την Αλβανία σε ένα χώρο όπου ζουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόκειται, υπογράμμισε, για υλοποίηση σήμερα των σχεδίων που είχε η Γερμανία επί Χίτλερ. "Οταν ακούμε για σύμφωνα σταθερότητας των Γερμανών ας κρατάμε και μία γάτα", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από την κυβερνητική πλευρά για πολιτική λύση της κρίσης, τόνισε ότι αυτό που γίνεται σήμερα στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί ένα έγκλημα και μια τραγωδία που διαπράττει κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, μια πρωτοφανής στα χρονικά πολεμική μηχανή. Στη διπλωματία των Τσερνομίρντιν, σύμφωνα με την οποία αρχίζουν οι βομβαρδισμοί μόλις αυτός φεύγει από το Βελιγράδι, πρέπει να αντιτάξουμε τη διπλωματία των λαών γιατί τα "σκάγια" έρχονται και σε μας κατέληξε ο Μ. Κωστόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ