Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαύρη χρονιά φέτος για τους ροδακινοπαραγωγούς

Τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζαν τις καταστροφές από τους παγετούς. Φέτος αναμένεται υπερπαραγωγή, αλλά, αντί αυτό να είναι ευλογία, υπάρχει εντονότατο πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος...

Δυσοίωνες είναι φέτος οι προοπτικές για το ροδάκινο και κανένας αγρότης στην περιοχή, κύρια της Ημαθίας, δεν κοιμάται ήσυχος. "Θα πρέπει να ξεσηκωθούν οι παραγωγοί γιατί σε ένα - δύο μήνες έρχεται η καταστροφή", δηλώνουν οι ίδιοι, δεδομένου ότι από την 1η Ιούνη αρχίζει η συγκέντρωση του προϊόντος και το "πρόβλημα" είναι η αναμενόμενη υπερπαραγωγή! Αυτό που, αντί να θεωρηθεί ευλογία, σημαίνει για τους παραγωγούς καταστροφή, καθώς έχουν χαθεί οι αγορές όπου θα μπορούσαν να διατεθούν τα προϊόντα. Την κατάσταση επιτείνει ο πόλεμος, καθώς οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να απορροφήσουν ροδάκινα, ενώ οι συγκοινωνίες μέσω της Ουγγαρίας και Βουλγαρίας είναι πολυδάπανες και μέσω της Αδριατικής δύσκολες.

"Θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις", δηλώνει ο Αντ. Καγκελίδης,διευθυντής της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βεροίας. "Τις δύο προηγούμενες χρονιές - συνεχίζει - το πρόβλημα δε φαινόταν λόγω της καταστροφής της σοδειάς από τον παγετό. Στο διάστημα αυτό οι αγορές χάθηκαν και το ελληνικό ροδάκινο δεν υπάρχει πλέον στις μεγάλες "αλυσίδες" της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Για πολλούς λόγους απουσιάζει από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και για να μπορέσουμε να μπούμε είναι δύσκολο, τουλάχιστον αυτή και την άλλη χρονιά, καθώς το χώρο τον έχουν καταλάβει ανταγωνιστές μας. Φέτος υπάρχει υπερπαραγωγή και σε άλλες μεσογειακές χώρες, έτσι που Ιταλοί και Ισπανοί αγρότες προβληματίζονται πού θα διαθέσουν τα προϊόντα τους".

Σημειώνει ακόμη ο Αντ. Καγκελίδης: "Τα μεταφορικά μέσα που διαθέτουμε δεν επαρκούν για να φτάσει έγκαιρα το προϊόν στις αγορές. Λόγω της κατάστασης στα Βαλκάνια τα φορτηγά φεύγουν μέσω Ιταλίας και έτσι διπλασιάζεται ο χρόνος μετάβασης. Αντί δύο εικοσιτετράωρα που χρειάζονταν να φτάσουν τα ροδάκινα στις αγορές της Δυτ. Ευρώπης, τώρα θέλουν πάνω από τέσσερις μέρες. Αν ο Ιταλός παραγωγός έχει κόστος μεταφοράς 20 δραχμές, ο Ελληνας έχει πάνω από 50 δραχμές. Αν υπολογίσουμε και τα υλικά που εισάγουμε, χαρτί, πλαστικά τελάρα κλπ., το κοστολόγιο είναι πολύ υψηλό".

Οι συνεταιριστές υπογραμμίζουν ότι μια λύση υπάρχει: Να επιδοτηθεί η μεταφορά.Υπολογίζουν ότι φέτος θα πλεονάσουν περίπου 200.000 τόνοι. Οσοι παραγωγοί θα διαθέσουν τα προϊόντα τους στις βιομηχανίες αναρωτιούνται πότε θα πληρωθούν κι αν πληρωθούν, αλλά και πόσο θα αγοράσουν οι βιομηχανίες χυμοποίησης. "Οταν υπάρχει υπερπαραγωγή, λένε, δεν πληρώνουν και οι βιομηχανίες. Αν δεν υπάρξει γενναία επιδότηση, χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί θα οδηγηθούν στην πλήρη καταστροφή".

"Φέτος, ειδικά το επιτραπέζιο ροδάκινο δε θα μπορέσει να διακινηθεί", σημειώνει ο Γ. Στόκας,πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας. "Τα τρία τελευταία χρόνια δεν μπορέσαμε να εφοδιάσουμε, λόγω των καταστροφών του προϊόντος, τις αγορές της Δυτ. Ευρώπης κι αυτές τις έπιασαν άλλοι. Οσον αφορά το συμπύρηνο, θα βγάλει η ΕΕ ότι θα πρέπει να πληρωθούμε 100 δραχμές, αλλά οι βιομήχανοι "θα πατάνε στα πλευρά μας" και θα μας πληρώσουν 50 - 60 δραχμές το κιλό. Τα έσοδα του ροδακινοπαραγωγού θα μειωθούν περισσότερο και από τις χρονιές που καταστρεφόταν το προϊόν του από τον παγετό. Κι εδώ να προσθέσουμε ότι οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους μέχρι τώρα για τις ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σήμερα οι αγρότες καταχρεωμένοι και για το μέλλον τα πράγματα φαίνονται ακόμη πιο δυσοίωνα", καταλήγει ο Γ. Στόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ