Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν πλήρη απελευθέρωση των αγορών

Τη λήψη νέων μέτρων στην κατεύθυνση του περαιτέρω σφαγιασμού των κρατικών δαπανών και της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών, την επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αξιώνουν οι επιχειρηματίες μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο γενικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ Τρ. Κολλίντζας εξέφρασε ανησυχία "για τη διαφαινόμενη δυσκολία να περιοριστεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα που ικανοποιούν το κριτήριο του Μάαστριχτ αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα". Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αυστηρή εφαρμογή των στόχων του προϋπολογισμού του 1999 για τις δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες και πιθανώς... περαιτέρω περιορισμός τους σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
  • Νομισματική πολιτική επικεντρωμένη στη βραδεία μείωση των επιτοκίων και όχι στους ποσοτικούς περιορισμούς της πιστωτικής επέκτασης. Οι περιορισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται στην έκθεση "στρεβλωτικοί" που "επιδρούν αρνητικά στις επενδύσεις και στη συνολική προσφορά".
  • Μέτρα ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές. Οπως διευκρινίζεται στην έκθεση, "προτεραιότητα στις αγορές προϊόντων έχουν η αγορά καυσίμων και κλάδοι των μεταφορών, ενώ στις αγορές συντελεστών παραγωγής η αγορά εργασίας".

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η έκθεση κάνει λόγο για "ατολμία" που συνεχίζεται, υποστηρίζοντας ότι "η εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης παραμένει απογοητευτική με την πολυσυζητημένη μεταρρύθμισή της να αναβάλλεται για άλλη μια φορά, για μετά τις εθνικές εκλογές". Στην έκθεση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η απόφαση αυτή "μπορεί να αποδειχθεί η χαριστική βολή για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ". Σχετικά με το ίδιο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, το ΙΟΒΕ διατυπώνει την άποψη ότι "το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας δε θα απελευθερωθεί όσο οι υπεύθυνες αρχές δεν αποδέχονται τη σημασία της λειτουργίας των αγορών και θεωρούν ότι οι ευνοϊκές επιπτώσεις της απελευθέρωσης προέρχονται από τη γενική βελτίωση της οικονομίας και όχι αντιστρόφως". Ισχυρίζεται ακόμη ότι αν "το διαρθρωτικό περιβάλλον παραμείνει ασθενές η οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταραχές και ανοιχτή σε δυσμενείς προσδοκίες".

Αναφερόμενη στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η έκθεση του ΙΟΒΕ βάζει ανοιχτά ζήτημα ξεπουλήματος της Εμπορικής Τράπεζας, θέτοντας το ερώτημα: "Σε τι βαθμό μπορεί να προχωρήσει σε μια άλλη χρονική στιγμή η μεταβίβαση και της Εμπορικής από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα;"! Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις θέματα, το ΙΟΒΕ παρατηρεί ότι "το κυβερνητικό έργο παρέμεινε στάσιμο, ή/και υπαναχωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις", αναφέροντας ως παράδειγμα την "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει επίσης ότι στο δημόσιο τομέα η αυστηρή εισοδηματική πολιτική που εξαγγέλθηκε με τον προϋπολογισμό του 1998 "δεν εφαρμόστηκε τελικώς", ενώ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το 1998 κάνει λόγο για "βελτίωση των πραγματικών μισθών" με το επιχείρημα ότι "αυξήθηκαν βραδύτερα μεν από τον προηγούμενο χρόνο, ταχύτερα όμως από τον πληθωρισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ