Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η σιωπή είναι συνέργεια

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καλεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς διανοούμενους να απαιτήσουν το σταμάτημα των βομβαρδισμών

Εκκληση στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, να αντιδράσουν και να συστρατευτούν για το σταμάτημα των βομβαρδισμών, απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

"Εξήντα μέρες τώρα", αναφέρει το ΕΕΤΕ, "η ανθρωπότητα άφωνη παρακολουθεί τη ΝΑΤΟική βομβιστική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, με το πρόσχημα της υπεράσπισης της αλβανικής μειονότητας από τη διεθνή κοινότητα, των "ανθρωπιστικών σκοπών" και της επιβολής του "δικαίου". Ενός "δικαίου" που έχει δημιουργήσει 2.000 αμάχους νεκρούς, έχει μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε πρόσφυγες, έχει καταστρέψει χωριά, καταυλισμούς, τη βιομηχανία της χώρας, έχει διαλύσει 200 σχολεία, πολλά νοσοκομεία, γέφυρες, μνημεία, μοναστήρια.Που έχει δημιουργήσει τεράστια ανθρώπινη, πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά τα Βαλκάνια και τη γη ολόκληρη".

"Η βομβιστική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά μιας μικρής ανεξάρτητης χώρας καταργεί τις Διεθνείς Σχέσεις, όπως ορίστηκαν, μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον ΟΗΕ, καταργεί απροσχημάτιστα το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αποφασίσει να θέσουν σε ομηρία τούς κατοίκους μιας ευρωπαϊκής χώρας, για να επιβάλουν πραξικοπηματικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή, πράγμα που ομολογούν απροκάλυπτα. Μπροστά σ' αυτό δε διστάζουν να χτυπούν νοσοκομεία, φυλακές, βρεφοκομεία, πρόσφυγες και την ελεύθερη πληροφόρηση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι χτυπήθηκε το κτίριο της τηλεόρασης στο Βελιγράδι, με το χαρακτηρισμό του "εθνικού στόχου"; Ποιος αγνοεί ότι χτυπιέται απ' το ΝΑΤΟ κάθε καραβάνι προσφύγων που γυρίζει στις εστίες του; Ποιος ξεχνάει τη φωνή των Κλίντον, Ολμπράιτ, Κλαρκ, που δηλώνουν ότι θα ισοπεδώσουν τη χώρα στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μιας μειονότητας - και κυρίως ενός μισθοφορικού στρατού - η οποία μειονότητα έχει πληρώσει με μεγάλο αριθμό νεκρών, φτώχεια και προσφυγιά τους "υπερασπιστές" της... Καμιά φωνή υπεράσπισης της όποιας μειονότητας, των όποιων εθνικών δικαιωμάτων στο Κόσσοβο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που γίνονται απ' το ΝΑΤΟ, με αυτό τον άνανδρο και μονομερή πόλεμο ".

"Δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός απέναντι στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και το "Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ", σιωπηλός μπροστά στην καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων της Γιουγκοσλαβίας.Ανήκουν σ' όλη την ανθρωπότητα και μαρτυρούν την ιστορία των Βαλκανικών λαών, της Ευρώπης, του κόσμου. Δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός απέναντι στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία και που αφορά όλα τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση τον πλανήτη".

"Τι κάνει η πολιτισμένη ανθρωπότητα μπροστά σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα; Σιωπά; Η σιωπή είναι συνέργεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ