Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η μεγάλη ανατροπή

Στις καθυστερήσεις του τελικού η Μάντσεστερ "γύρισε" το ματς κόντρα στην Μπάγερν με 2-1

Χρειάστηκαν 31 χρόνια για να φθάσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης. Χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά για να την κατακτήσει... Ετσι, λοιπόν, από προχθές το βράδυ οι "μπέμπηδες" βρίσκονται στην κορυφή της δόξας τους, αφού αποτελούν τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης για τη φετινή περίοδο. Η νίκη με 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου μετά από ένα συναρπαστικό τελικό που διεξήχθη στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης έδωσε το τρίτο φετινό τρόπαιο στη Μάντσεστερ για τη χρονιά (είχαν προηγηθεί το πρωτάθλημα και κύπελλο Αγγλίας) και το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη συλλογή της.

Θρίλερ στο φινάλε

Ο τελευταίος τελικός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων για τον 20ό αιώνα έμελλε να είναι και ο καλύτερος. Το σκηνικό που παίχτηκε στο στάδιο της Βαρκελώνης ούτε είχε ξαναπαιχτεί μέχρι τώρα, αλλά και μάλλον πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί. Ηταν πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας ανάμεσα σε δυο μεγάλες ομάδες. Ηταν ένα παιχνίδι που επιβεβαίωσε πλήρως την ομορφιά του ποδοσφαίρου. Αυτή την ομορφιά που... λέει ότι ένας αγώνας τελειώνει μόνο με το σφύριγμα του διαιτητή και ποτέ πριν νωρίτερα. Οτι εάν χάνεις κλασικές ευκαιρίες μπορεί στο τέλος να το πληρώσεις... Αυτή την ομορφιά που λέει ότι οι μεγάλες ομάδες ανά πάσα στιγμή μπορούν να φέρουν τα πάνω - κάτω και να αποδείξουν το χαρακτηρισμό τους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ ήταν το μεγάλο φαβορί. Η Μπάγερν όμως ήταν αυτή που κέρδιζε τις εντυπώσεις και την ουσία, μέχρι τη στιγμή που ο τέταρτος διαιτητής σήκωσε την πινακίδα με τα λεπτά των καθυστερήσεων που πρέπει να κρατήσει ο Ιταλός Κολίνα, που διεύθυνε τον αγώνα. Είχε προηγηθεί στο σκόρ πολύ νωρίς, μόλις στο 6, με άψογη εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ, είχε χάσει μια κλασική ευκαιρία με τον Μέμετ Σολ που έδιωξε ο Πίτερ Σμάιχελ και είχε δυο δοκάρια με τους Σολ και Γιάνκελ. Λίγο όμως πριν το φινάλε, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Δυο αλλαγές έκανε ο Φέργκιουσον προκειμένου να ανατρέψει τη διαγραφόμενη ήττα της ομάδας του και τα κατάφερε τέλεια, αφού αποδείχτηκαν χρυσές. Στο 91 ο Σέριγχαμ και στο 93 ο Σόλκιερ έφεραν την ανατροπή, γράφοντας το 2-1 και στέλνοντας τους "κόκκινους διαβόλους" στον έβδομο ουρανό.

"Οσο άξιζε το τρόπαιο η Μπάγερν για την εμφάνισή της σε όλο τον αγώνα, άλλο τόσο το άξιζε και η Μάντσεστερ για την εμφάνισή της στα τελευταία λεπτά", θα πει λίγο αργότερα ο προπονητής των Βαυαρών Οτο Χίτζεφελντ σε μια ένδειξη ιπποτισμού, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί.

"Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μπράβο στους παίκτες μου που δεν τα παράτησαν και δικαιώθηκαν στο τέλος", ήταν τα λόγια του προπονητή των επιτυχιών Αλεξ Φέργκιουσον που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έγινε ο άνθρωπος που έβγαλε τη Μάντσεστερ από την αφάνεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ