Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και το Αγαθονήσι "γκρίζα ζώνη";

Νέα απόπειρα επαναφοράς της θεωρίας περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο έγινε από την Αγκυρα, με αφορμή την άφιξη στο νησί Αγαθονήσι,που ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και βρίσκεται νότια της Σάμου, ομάδας περίπου 30 ατόμων της "Λέσχης Φουσκωτών Σκαφών "Ιάσων"". Η ομάδα αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στο νησί, με σκοπό να αναρτήσει μια μεγάλων διαστάσεων ελληνική σημαία. Για το λόγο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και ζήτησε "να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή", που, κατά την Τουρκία, θεωρείται αμφισβητούμενης κυριότητας. Δέκτης του διαβήματος έγινε η υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας κα Κουμανάκου, η οποία είναι τρίτη στην ιεραρχία στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρας.

Πάντως, από την τουρκική πλευρά δεν έγινε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένο νησί. "Από τη δική μας πλευρά, είπε χτες ο υπουργός ΤύπουΔ. Ρέππας,επαναλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η πάγια θέση πως δεν υπάρχει αμφισβητούμενο καθεστώς σε συγκεκριμένα νησιά, τα οποία ανήκουν στην ελληνική Επικράτεια, όπως είναι και το Αγαθονήσι". Να σημειωθεί ότι το Αγαθονήσι είναι ένα νησί με οργανωμένη κοινωνία, με περίπου 200 κατοίκους. Για τους λόγους αυτούς, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, "δε δικαιολογείται, λοιπόν, αυτή η στάση από την πλευρά της Τουρκίας". Και τόνισε ότι αποτελεί ακραία και προκλητική συμπεριφορά που στερείται σοβαρότητας.

Για την ενέργειά της, η συγκεκριμένη "Λέσχη" είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεννοηθεί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα υπάρχει γραπτή απάντηση από τον διευθυντή του Επιτελείου του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Β.Χωραφά, με ημερομηνία 9 Φλεβάρη 1999, με την οποία δίνεται η σχετική άδεια κατόπιν συνενόησης με το ΓΕΕΘΑ και την κοινότητα Αγαθονησίαου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ