Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ "ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ"

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον ελληνικό λαό την ψήφο του στις ευρωεκλογές που έρχονται. Ισχυρίζεται, δε, πως αν οι Ελληνες πολίτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ, τότε η χώρα θα εισέλθει "σε περιπέτειες" και "θα τιναχτούν όλα στον αέρα" (! ), σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Ζάππειο.

Φυσικά, η κυβέρνηση το γεγονός ότι μια ολόκληρη χώρα, λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα σπίτια μας - με την υπογραφή του κ. Σημίτη - τινάζεται στον αέρα εδώ και τρεις μήνες, το προσπερνά, με την εκτόξευση μιας προπαγάνδας που ισοδυναμεί με παλίρροια θράσους, ψεύδους και υποκρισίας.

Επειδή, όμως, τέθηκε το θέμα των "περιπετειών", ας μιλήσουμε, λοιπόν, για περιπέτειες. Για τις πραγματικές περιπέτειες που βιώνει ο ελληνικός λαός, στο φόντο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, και τις οποίες πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, προσερχόμενος στις κάλπες.

***

Η κυβέρνηση, στα διαφημιστικά της σποτ, διακηρύσσει με... λογοτεχνίζουσα, μάλιστα, διάθεση τα "επιτεύγματά" της στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός, σε κάθε του ομιλία,... μοιράζει δισεκατομμύρια υπέρ των ανέργων. Καταναλώνει το μισό σχεδόν χρόνο των προεκλογικών του συγκεντρώσεων για να διαβάσει τα κείμενα που του έχουν γράψει οι υφιστάμενοί του, όπου απαριθμούνται τα κυβερνητικά μέτρα... υπέρ της απασχόλησης.

Μόνο που, πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία (σ. σ.: δε μιλάμε για τα πραγματικά στοιχεία που δεν τα καταγράφει καμία υπηρεσία, αλλά για τα δικά "τους" στοιχεία, τα "μαγειρεμένα" με μπόλικο ΠΑΣΟΚισμό). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η καταγεγραμμένη ανεργία το πρώτο 4μηνο του 1999 εκτινάχτηκε στο 11,5% έναντι 9,5% πέρσι! Οσο για το ρυθμό των απολύσεων, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Πάντως, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Ζάππειο ότι τα προγράμματα της κυβέρνησής του "αφορούν και την ενίσχυση επιχειρήσεων, ώστε να μην προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις"!

Οι ψηφοφόροι ας μην ξεχάσουν την "περιπέτεια" της ανεργίας στις 13 Ιούνη.

***

Ο κ. Σημίτης, τώρα προεκλογικά, έχει θυμηθεί και τους αγρότες. Αλλωστε, οι ξωμάχοι είναι πολλοί και η "δημοκρατία" μας έχει ένα ελάττωμα. Τους επιτρέπει να ψηφίζουν... Συνεπώς ο κ. Σημίτης, όταν βρέθηκε στη Λάρισα, πολύ καλά έκανε και επιτέθηκε στο κίνημα των αγροτών της Θεσσαλίας και ειδικότερα στο ΚΚΕ που στέκεται στο πλευρό τους. Κατηγόρησε, λοιπόν, από το προεκλογικό μπαλκόνι το ΚΚΕ, ότι με τις θέσεις του και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είτε επιδιώκεται να πέσει στο 50% το εισόδημα των ξωμάχων (! ), είτε επιδιώκεται να αυξηθεί η φορολογία κατά 1 τρισ. δραχμές!

Μόνο, που είναι πολύ πρόσφατη εκείνη η δήλωση του υπουργού Γεωργίας του κ. Σημίτη, ο οποίος έλεγε ότι απαιτείται ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 50%! Μόνο, που είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που έλεγε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ξωμάχων, διότι η χώρα έχει χρέος να κινηθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (σ. σ.: περί υποχρέωσης να ανταποκριθεί στις "συμβατικές υποχρεώσεις", που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ μιλά η κυβέρνηση και στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας).

Οι αγρότες, μάλλον, έχουν κάθε λόγο να καθορίσουν την εκλογική τους συμπεριφορά, λαμβάνοντας υπόψη την "περιπέτεια" του ξεκληρίσματος, που τους διασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική.

***

Αλλος τομέας, που θεωρείται ικανοποιητικός για την κυβέρνηση, είναι ο τομέας των επιδόσεών της στο χώρο της Παιδείας. Ο κ. Σημίτης νιώθει περήφανος, λέει, για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"...

Στο μεταξύ, οι εικόνες από τους ξυλοκοπούμενους εκπαιδευτικούς αποτελούν, προφανώς, βασικό μάθημα κατά την εκπαίδευση των ΜΑΤ, πλέον, ενώ υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια: Οι εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία έχουν, ήδη, αυξηθεί κατά 50% (! ), ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οσο για τα βιβλία - ένα χρόνο μετά τη "μεταρρύθμιση" - "θα" φτιαχτούν... "Θα"...

Νομίζει η κυβέρνηση ότι η "περιπέτεια" που προκαλεί η πολιτική της στην Παιδεία θα περάσει απαρατήρητη στις εκλογές;

***

Ομως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ένα βασικό "ατού". Την ΟΝΕ, τη... συνεπαγόμενη "ανάπτυξη" και, κυρίως, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζόμενων! Ολα αυτά έχουν διασφαλιστεί με την ακολουθούμενη πολιτική, όπως λέει και ο κ. Σημίτης!

Εδώ πια η "περιπέτεια" παίρνει διαστάσεις... εφιαλτικής καταδίωξης για το λαό. Σημειώστε: Τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα του 1985 (! ), ελέω ΟΝΕ, φυσικά. Αντιθέτως, οι βιομήχανοι, μόνο το 1997, μοιράστηκαν μεταξύ τους κέρδη αυξημένα κατά 414 δισ. δραχμές! Οσο για την "ανάπτυξη", είναι αντίστοιχη της πολιτικής εκείνων που διαφημίζουν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Διότι στο πλιάτσικο πάμε καλά και μέσα και έξω! Μόνο για το 1998 η κυβέρνηση επαίρεται ότι προώθησε ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 650 δισ. δραχμών...

***

Αυτά είναι μερικά από τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης με βαθιά, στυγνή, ταξική πολιτική. Μια πολιτική, που ο ταξικός της χαρακτήρας εξηγεί και τη μετατροπή της Ελλάδας σε "ναρκοπέδιο" για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τη μετατροπή της χώρας μας σε θεραπαινίδα του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Πρέπει, επομένως, ο λαός μας να βάλει φραγμό σε αυτή την περιπέτεια. Φραγμό ουσιαστικό, όπως τα φράγματα του λαού απέναντι στο ΝΑΤΟ, τα φράγματα των εργαζόμενων και των αγροτών κατά της ΕΕ, τα φράγματα μαθητών και εκπαιδευτικών κατά του "αναλφαβητισμού". Σε όλα αυτά τα φράγματα, το ΚΚΕ ήταν και είναι από την πλευρά των λαϊκών χαρακωμάτων. Η κυβέρνηση και οι φιλικές προς την πολιτική της δυνάμεις ήταν, και είναι, στην απέναντι όχθη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον ελληνικό λαό την ψήφο του, ισχυριζόμενη πως, αν οι Ελληνες πολίτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ, τότε η χώρα θα εισέλθει "σε περιπέτειες" και "θα τιναχτούν όλα στον αέρα" (! )... Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για περιπέτειες. Για τις πραγματικές περιπέτειες, που βιώνει ο ελληνικός λαός, στο φόντο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, και τις οποίες πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, προσερχόμενος στις κάλπες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ