Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΝΙΤΩΝ
Ελειπε ο "αυτόπτης" μάρτυρας

Αναβλήθηκε για τις 15 του Ιούνη η δίκη των δύο Κνιτών, του Παύλου Ιατρού και του Ιούλιου Διακογιάννη,που συνελήφθησαν τηn περασμένη Παρασκευή, στην οδό Πεσμαζόγλου, με αφορμή το ξήλωμα του αγάλματος του Τρούμαν στην οδό Β. Κωνσταντίνου. H σύλληψή τους έγινε μετά από "σήμα" ασφαλιτών που παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση της ΚΝΕ...

Οι δυο Κνίτες, οδηγήθηκαν χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η σύλληψή τους - όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των αστυνομικών Στυλιανού Μαργιόλη, που συνέλαβε τους δύο Κνίτες και του Δημήτρη Γιοβανίδη, που δεν παρέστη στη δίκη και είναι εκείνος που φέρεται ότι είδε τους δύο Κνίτες να προκαλούν φθορές στο άγαλμα - έγινε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται το άγαλμα, στην οδό Πεσμαζόγλου στο κέντρο της Αθήνας, και σχεδόν μία ώρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΚΝΕ μπροστά από το άγαλμα του Τρούμαν στην οδό Β. Κωνσταντίνου. Η συγκέντρωση είχε γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ποτάμι νεανικής αντεπίθεσης, οργής και αγανάκτησης, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πάρκο Ελευθερίας και την αμερικανική πρεσβεία.

Παρά το γεγονός ότι έλειπε ο αστυνομικός "αυτόπτης μάρτυρας", η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του αστυνομικού Στ. Μαργιόλη. Ο αστυνομικός δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο, με στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή των δύο κατηγορούμενων, λέγοντας ότι ακολούθησε τις εντολές από το "κέντρο", για τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση ενός κόκκινου "Λάντα" που κατευθυνόταν προς το κέντρο και που ενδέχεται να είναι αυτό που λίγο πριν βρισκόταν κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το άγαλμα του Τρούμαν. Επίσης είπε, ότι απλώς έκανε σήμα στους οδηγούς να σταματήσουν, χωρίς να τους ρωτήσει τίποτα, ή να προχωρήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.

Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, αν στα πρόσωπα των δύο συλληφθέντων αναγνωρίζει αυτούς που προκάλεσαν τις φθορές στο άγαλμα του Τρούμαν, δήλωσε άγνοια. Ως ενοχοποιητικά στοιχεία πρόβαλε τις σημαίες "κόκκινου χρώματος" όπως χαρακτηριστικά είπε, συρματόσχοινα, πανό και μια βαριοπούλα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης των δύο Κνιτών για την ιστορία του αγάλματος, και για το λόγο που οι Κνίτες πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στο συγκεκριμένο χώρο, δήλωσε επίσης άγνοια.

Μετά την αδυναμία στήριξης του κατηγορητηρίου με στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή των δύο Κνιτών, το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης ώστε να παραστεί και ο αστυνομικός "αυτόπτης μάρτυρας", ο οποίος αν και είχε ειδοποιηθεί δεν παρέστη στη δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ