Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφές από χαλάζι στην Αχα'ϊα

Μια απρόβλεπτη και ιδιαίτερα έντονη για την εποχή χαλαζόπτωση βύθισε στην απελπισία τούς κατοίκους τριών χωριών της Αχαϊας, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις σοδειές τους. Η απελπισία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν τις κρατικές αποζημιώσεις, οι οποίες δίνονται πετσοκομμένες και με μεγάλη καθυστέρηση.

Ολα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, όταν ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν βόλοι χαλαζιού στο μέγεθος αυγού! Μέσα σε ελάχιστη ώρα καταστράφηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες σε μια περιοχή πάνω των 1.000 στρεμμάτων γύρω από τα χωριά Σουδανέικα,Φώσταινα και Λουσικά.Προκλήθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες κυρίως στα οινοστάφυλα και τη σταφίδα, που καταστράφηκαν σε ποσοστό 80% - 100%, αλλά και σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

Η απόγνωση των αγροτών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο από την απουσία ευαισθησίας από τον ΕΛΓΑ και γενικότερα τους κρατικούς φορείς. Σε περιοδείες που πραγματοποίησαν πρόσφατα κλιμάκια της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, οι κάτοικοι τόνιζαν την παντελή απουσία κρατικών φορέων, ζητώντας από τους κομμουνιστές, που ήταν οι μόνοι που έσκυψαν πάνω από το πρόβλημά τους, να πιέσουν για την εξεύρεση λύσης. Οι αγρότες τονίζουν πως η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς καταστράφηκε η φετινή τους σοδειά, αλλά και προκλήθηκαν φυτικές ζημιές, οι οποίες καθιστούν και την παραγωγή του ερχόμενου χρόνου δύσκολη. Με δεδομένο πως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δίνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου και είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με την πραγματική έκταση της ζημιάς, οι κάτοικοι ζητούν: Αμεση εκτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Επειδή η πείρα ανάλογων καταστροφών δείχνει πως ο οργανισμός υποβιβάζει σκόπιμα την έκταση των καταστροφών περίπου στο 50% της πραγματικής ζημιάς και από αυτό αφαιρεί το 17%, οι αγρότες ζητούν δίκαιη πραγματογνωμοσύνη από επιτροπές στις οποίες θα συμμετάσχουν εκτός από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι συνήθως προέρχονται από άλλες περιοχές και δε γνωρίζουν τα προβλήματα των συγκεκριμένων καλλιεργητών, και γεωπόνοι που θα υποδείξουν οι ίδιοι. Επίσης ζητούν την άμεση αποπληρωμή των καταστροφών, γιατί αν μεσολαβήσει ένας και πλέον χρόνος, τότε όπως οι ίδιοι σημειώνουν "θα φτάσουμε στο όριο της πείνας". Κι αυτές είναι οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Οι πλέον απαισιόδοξοι, οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά στις τράπεζες, κουνούν το κεφάλι με παράπονο, λέγοντας ότι "ευτυχώς που είναι κοντά οι φυλακές (σ. σ. οι φυλακές υψίστης ασφαλείας του Αγ. Στεφάνου) και θα μπορούν οι συγγενείς μας να μας βλέπουν στο επισκεπτήριο". Αραγε, θα αφήσει το επίσημο κράτος τους ξωμάχους της υπαίθρου να φτάσουν σ' αυτό το επίπεδο; Ιδού η Ρόδος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ