Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΛΑΜΟΥΡ"
Δικομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας!

Η κυβέρνηση εμφανίζεται "τζάμπα μάγκας" απέναντι στους Αλβανούς μετανάστες, υιοθετώντας την αρχή της "συλλογικής ευθύνης", ενώ η ΝΔ βρήκε ευκαιρία για δημαγωγία και προβολή αυταρχικών και αστυνομικού χαρακτήρα "λύσεων"

Αρχισαν, χτες το πρωί οι καταθέσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Αντόν Φλαμούρ που κατέληξε σε μακελειό στο Ελμπασάν της Αλβανίας, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κλείνοντας τα μάτια στις αιτίες που δημιουργούν την ολοένα αυξανόμενη κοινωνική εγκληματικότητα, ανταλλάσσουν "άσφαιρα πυρά" με στόχο μόνο τις εντυπώσεις ενόψει ευρωεκλογών.

Την τραγική κατάληξη της υπόθεσης ερευνούν, τόσο η διακρατική ελληνοαλβανική επιτροπή που έχει συσταθεί, όσο και η εισαγγελική αρχή της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και η παράλληλη έρευνα των αστυνομικών αρχών.

Ο προϊστάμενος εισαγγελίας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όπου διαπιστωθούν.

Χτες, πρώτη μέρα της εισαγγελικής έρευνας, κλήθηκαν και κατέθεσαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δημήτρη Νάιντο,ο οποίος έχει αναλάβει και την υπόθεση, ο ψυχίατρος κ. Πιπερόπουλος που ακολούθησε από την αρχή τη διαδρομή του λεωφορείου, και ο υποδιευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κ. Δαλαμαγκίδης,χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι καταθέσεις τους. Επίσης στη Θεσσαλονίκη έφτασε ειδική ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει βαλλιστικό έλεγχο στο λεωφορείο όπου και διαδραματίστηκε η τραγωδία.

Χτες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο Σπύρος Παναγιώτου,υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι, ένας από τους τρεις που κατονόμασε από την πρώτη στιγμή ο Αλβανός ότι του έστησαν παγίδα για να τον στείλουν στη φυλακή. Ο Σπ. Παναγιώτου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, με το αιτιολογικό πως είναι ένας από τους καλύτερους συνεργάτες του Αστυνομικού Τμήματος Επανωμής (εκεί υπηρετούσε σύμφωνα με τις καταγγελίες του Αλβανού δράστη, ο δεύτερος εκ των τριών που κατονόμασε).

Μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του Σπ. Παναγιώτου, στο Κάτω Σχολάρι, βρέθηκαν μια κυνηγετική καραμπίνα την οποία κατείχε χωρίς άδεια, φυσίγγια, φιαλίδιο αναισθητικού σπρέι, γκλομπς, γεμιστήρας πολεμικού όπλου, κυνηγετικά μαχαίρια, μια ξιφολόγχηκ.ά. Στην έρευνα που έγινε στα σπίτια των άλλων δύο, του Ντίνου Τσαχούμη και του Θεόδωρου Οργαντζίδη, δε βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Κυβερνητική "αποφασιστικότητα"...

Πανικόβλητη για το κόστος που μπορεί να έχει η τραγική υπόθεση Φλαμούρ ενόψει των ευρωεκλογών, η ελληνική κυβέρνηση ανασύρει "επιχειρήματα" από τα πλούσια αποθέματα μικροκομματικής "κακομοιριάς" που διαθέτει. Οι απειλές για απελάσεις Αλβανών λαθρομεταναστών, που διοχέτευσε η κυβέρνηση και υπαινίχτηκε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, "έπρεπε" να διατυπωθούν για να αναδείξουν την απαραίτητη προεκλογικά, "αποφασιστική φυσιογνωμία" της κυβέρνησης.

Ο Κ. Σημίτης, σε προεκλογική του ομιλία, δεν είχε κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί "τζάμπα μάγκας" και να διατυπώσει την απειλή για μαζικές απελάσεις Αλβανών λαθρομεταναστών, υιοθετώντας τη λογική της "συλλογικής ευθύνης" για μια εγκληματική πράξη. Και το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το προεκλογικό του ακροατήριο. Είπε, λοιπόν, ότι "η κυβέρνηση καθιέρωσε μια διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών και Θα μείνουν στη χώρα όσοι έχουν τη λεγόμενη πράσινη κάρτα".

... Αλβανικά "αντίμετρα"...

Οι ελληνικοί υπαινιγμοί προκάλεσαν την "πρωτόγονη" αντίδραση των Τιράνων. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Π. Μίλο, σε συνέντευξή του υπαινίχθηκε, με τη σειρά του, ότι αν η Αθήνα υλοποιήσει την απειλή της για απελάσεις, τότε τα Τίρανα θα προχωρήσουν στον "εποικισμό" των μειονοτικών χωριών με Κοσσοβάρους πρόσφυγες. Ο Αλβανός υπουργός μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα ακόμη, παραλληλίζοντας την ενδεχόμενη απέλαση Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα, με τον ξεριζωμό των Κοσσοβάρων από τον γιουγκοσλαβικό στρατό.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, απάντησε σε χαμηλούς τόνους: "Η Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει βοηθήσει σημαντικά την Αλβανία, προκειμένου να επιτύχει τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία προς το μέλλον της. Ιδιαιτέρως σε αυτή την κρίση του Κοσσυφοπεδίου που πολλά προβλήματα δημιούργησε και για την Αλβανία, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση".

... και δημαγωγία από ΝΔ

Ευκαιρία για να δημαγωγήσει και να βοηθήσει στην καλλιέργεια του εδάφους για αυταρχικές και αστυνομικού χαρακτήρα "λύσεις", βρήκε ο Κ. Καραμανλής.Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην Ξάνθη, ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε δημαγωγικές διαπιστώσεις όπως ότι "η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι", ότι "είναι μια χώρα όπου κανείς δεν ελέγχει τίποτα και κανέναν", ότι "είναι ένα κράτος ντροπής". Ως αιτίες ανέφερε ότι δεν "έχουμε μια Αστυνομία που να είναι εκπαιδευμένη όπως θα έπρεπε" και το ότι η κυβέρνηση δε, είναι ανίκανη και ανήμπορη να προστατεύσει τους Ελληνες από την εγκληματικότητα. Χαρακτήρισε επίσης τις δικαιολογίες της κυβέρνησης ως "δικαιολογίες ενοχής".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση βαρύτατη ευθύνη γιατί "ευνούχισε και ευνουχίζει την Αστυνομία, γιατί δεν επιτρέπει στους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλιά τους"!

  • Η... Αστυνομία συστηματικά και μεθοδευμένα να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη, πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς.
  • Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Στ. Μάνος,ο οποίος ζήτησε να ανατεθεί η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας σε επιλεγμένες αστυνομίες του εξωτερικού αλλά και να ιδιωτικοποιηθούν ορισμένες λειτουργίες της, όπως η μηχανοργάνωση και ηεκπαίδευση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικασμένος όποιος καταγγέλλει την αυθαιρεσία! (1999-01-23 00:00:00.0)
Λαθρομετανάστες - δραπέτες (1998-07-31 00:00:00.0)
Αντίσταση στον ογκούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό (1997-07-25 00:00:00.0)
Δράση παρακράτους με αστυνομική κάλυψη (1997-07-24 00:00:00.0)
Αναβολή δίκης συνδικαλιστή (1997-06-25 00:00:00.0)
Στο κεφάλι, από τα τρία μέτρα (1997-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ