Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ελσίνκι η αναβάθμιση

της Τουρκίας

ΚΟΛΩΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ). -

Για τη φινλανδική προεδρία, στο επόμενο εξάμηνο, παραπέμπεται το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χτεσινής πρωινής συνεδρίασης των "δεκαπέντε" για το θέμα, ουσιαστικά, προανήγγειλε την άρση των επιφυλάξεων της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Τουρκίας, όπως ζήτησε χτες ο Γερμανός καγκελάριος και προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γκ. Σρέντερ πρότεινε την κατάταξη της Τουρκίας στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, επικαλούμενος την επιστολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ. Την πρόταση Σρέντερ υποστήριξαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επιστολή Ετσεβίτ, αλλά συμπλήρωσε ότι δε συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών. Πάντως, με βάση και τις χτεσινές εξελίξεις αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια, για να συνεχίσει την προβολή αντιρρήσεων. Με την εκπεφρασμένη θέληση των "ισχυρών" και δεδομένης της πολιτικής πλήρους συμμόρφωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη φινλανδική προεδρία θα συμφωνήσει.

Υπεράνω όλων το ΝΑΤΟ

Τον οριστικό ενταφιασμό των σχεδίων για μια ξεχωριστή "κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας" αποφάσισαν οι "δεκαπέντε" στη χτεσινή πρωινή συνεδρίαση. Παρά τα πολυδιαφημισμένα σχέδια για μια πολιτική άμυνας με "ευρωπαϊκή ταυτότητα", οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στην απόφαση ότι το θέμα θα συζητηθεί στο... Ελσίνκι.

Η χτεσινή συζήτηση και η απόφαση επιβεβαίωσαν ότι οι "δεκαπέντε" αποδέχονται τον κυριαρχικό ρόλο του ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση των ΗΠΑ στα θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την απόφαση που πήραν στην Ουάσιγκτον για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ