Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Χίτλερ, ο Σημίτης και ο... κύριος Πρετεντέρης

Θα φανταζόσασταν - ακόμα κι αν ανήκατε στην κατηγορία των κακόπιστων - ότι θα μπορούσε κάποιος εν έτει 1999 να υποστηρίζει ότι οι κομμουνιστές είναι υπεύθυνοι για την εκτροφή του φασισμού κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου; Θα φανταζόσασταν ότι θα μπορούσε κάποιος - με την υπογραφή και τη φωτογραφία του - να διακηρύσσει, διά υπαινιγμών, ότι η Αλέκα Παπαρήγα μοιάζει με τον Μουσολίνι και το ΚΚΕ με τους "μελανοχίτωνες"; Θα φανταζόσασταν ότι θα μπορούσε κάποιος, στην Ελλάδα του σήμερα, του τότε και του πάντα, να κατηγορεί τους αριστερούς ψηφοφόρους ότι διέπονται από το "μίσος" και τις "προκαταλήψεις" που χαρακτήριζαν τους οπαδούς του Χίτλερ, του Φράνκο και του Μουσολίνι;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, θα σας θυμίσουμε ένα απόσπασμα από το "Μαιν Καμπφ",το βιβλίο του Χίτλερ.Εκεί, ο επικεφαλής του Ναζισμού, έγραφε σχετικά με το ρόλο της προπαγάνδας:

"Μπορεί ο λαός να είναι διεφθαρμένος ως τις πιο μύχιες πτυχές της ψυχής του, αλλά δεν είναι ποτέ ενσυνείδητα κακός. Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο να τον παρασύρουμε σε ένα μεγάλο, παρά σε ένα μικρό ψέμα... Και η μάζα συχνά ψεύδεται σε μικροπράγματα, μα θα ντρεπόταν να ψεύδεται σε μεγάλα. Αν το ψέμα είναι υπερβολικό - έλεγε ο Χίτλερ - δε θα περάσει καν από το νου της πως θα μπορούσε να επινοηθεί μια τόσο μεγάλη παραποίηση της αλήθειας...".

***

Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η τακτική του Χίτλερ έχει μιμητές. Υπάρχουν άτομα τόσο διεφθαρμένα, που δεν ντρέπονται να ψεύδονται με τον υπερβολικό εκείνο τρόπο που προέτρεπε ο Ναζισμός.

Ετσι, ο κύριος Ιωάννης (σ. σ.: πάντα Ιωάννης, ποτέ Γιάννης) Πρετεντέρης, μπορεί να επαίρεται ότι βάζει τα δυνατά του για να εγγραφεί στη μεγάλη του Γκαίμπελς σχολή. Μόνο που για να τα καταφέρει, δεν αρκεί να γράφει και να λέει όσα παραπάνω περιγράψαμε. Δεν αρκεί να προσέρχεται μελετημένος στο σχολαρχείο του Μαξίμου, για να ρουφήξει κι άλλες γνώσεις, ώστε να ασκήσει την προπαγάνδα που αρμόζει στο ΠΑΣΟΚικό σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα", κατ' αναλογία με το "DEUTSCHLAND UBER ALLES", το "πρώτα η Γερμανία" του Χίτλερ. Ο τηλεπαρουσιαστής του ΑΝΤΕΝΝΑ και κειμενογράφος του "Βήματος", ο κ. Ιωάννης Πρετεντέρης, για να... κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, πρέπει, πρώτα, να χαλαρώσει λίγο. Οσο αξιέπαινη κι αν είναι η προθυμία του να πρωταγωνιστήσει στο τσίρκο του "εκσυγχρονισμού", τόσο εμφανής είναι η ταραχή του νεοφώτιστου που τον διακατέχει.

Χαλαρώστε, κύριε Ιωάννη. Μην ενδίδετε στον πειρασμό της αντιγραφής και του στιλ του "ΚΛΙΚ" όταν ΚουΚουΕδολογείτε. Προσπαθήστε να αποκτήσετε το δικό σας ύφος. Διαβάστε λίγο και τους προκατόχους σας, τον Γεωργαλά, τον Κωνσταντόπουλο του "Ελεύθερου Κόσμου", διαβάστε, τέλος πάντων, καμιά αγόρευση στρατοδίκη της εποχής του εμφυλίου. Εμπλουτίστε τον ακατέργαστο αντικομμουνισμό σας. Ο κ. Σημίτης θα το εκτιμήσει.

***

Θα ταν ασέλγεια απέναντι στην καταρρακτώδη ευφυϊα του κυρίου Ιωάννη να του μιλήσει κανείς για την πραγματική ιστορία του Μεσοπολέμου. Για το πώς ο - υποστηριζόμενος από τους σοσιαλδημοκράτες - Χίντεμπουργκ παρέδωσε την καγκελαρία στον Χίτλερ. Το ερώτημα προς τον κύριο Ιωάννη μόνο ρητορική αξία έχει: Αλήθεια, ο Μουσολίνι προωθήθηκε στην εξουσία για να εφαρμόσει την πολιτική των κομμουνιστών και του Γκράμσι, που σάπιζαν στις φασιστικές φυλακές της Ιταλίας, ή για να υπηρετήσει το σύστημα που εξυμνείτε εσείς κύριε Πρετεντέρη;

Ο κύριος Πρετεντέρης γνωρίζει όσα ακριβώς του χρειάζονται. Γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η εφημερίδα που σήμερα εργάζεται, την περίοδο της Κατοχής εκδιδόταν κανονικά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την εφημερίδα του ΚΚΕ. Επομένως, όπως και να έχουν τα πράγματα, όταν έρθουν οι "βάρβαροι", έχει εξασφαλισμένη δουλιά...

Βέβαια, ο κύριος Ιωάννης Πρετεντέρης νιώθει να βράζει το "κεντροαριστερό" του αίμα, όταν βλέπει στις αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις των κομμουνιστών να συμμετέχουν και πολίτες με θρησκευτική πίστη. Ετσι, αυτός ο μέγας ιδεολογικός πρόξενος της θεωρητικής προίκας του "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια", θέτει στον εαυτό του το δίλημμα: Να πάει με τον Κλίντον ή με την... Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, όπως διερωτάται ο χιουμορίστας μας.

Δε θα περιμέναμε από κανέναν πολιτικό κλόουν, όσο φιλοσοφημένος κι αν ήταν, να αντιληφθεί ότι οι κομμουνιστές τάσσονται τόσο σταθερά απέναντι στη "θρησκεία" του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που δε θα είχαν πρόβλημα στις διαδηλώσεις που συμμετέχουν, να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε - άπιστος ή θεοσεβής - αντιφασίστας, αντιιμπεριαλιστής, πατριώτης. Τόσο ευρύχωροι είναι οι κομμουνιστές σε τέτοια θέματα, που δε θα ενοχλούνταν αν συμμετείχε σε τέτοιες διαδηλώσεις ακόμα και ο κύριος Πρετεντέρης. Μόνο που αυτό θα ισοδυναμούσε με "θαύμα". Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι θεομπαίχτες, έχουν τη θεωρία του Τσολάκογλου: "Πάμε με τον νικητή", είναι το πιστεύω τους! Και ο κύριος Πρετεντέρης ανακήρυξε νικητή τον Κλίντον και πήγε μαζί του...

Φυσική η συμπεριφορά τους. Αλλωστε είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Σε όλες τις εποχές, εκείνοι που επιτίθονταν στην Αριστερά και τους κομμουνιστές - ειδικά όταν οι κομμουνιστές και η Αριστερά πολεμούσαν κατά του πολέμου - αποτελούσαν τα πιο φιλόδοξα στελέχη του στρατοπέδου των δοσιλόγων. Ούτε σε αυτό πρωτοτύπησε ο κύριος Ιωάννης.

***

Κατόπιν όλων αυτών, αναγνωρίζουμε πως ενδώσαμε. Ικανοποιήσαμε το αίτημα του κυρίου Πρετεντέρη να ασχοληθούμε μαζί του. Και τώρα που φτάσαμε στο τέλος, θα αναγνωρίσουμε δυο - τρία πράγματα ακόμα: Πρώτον,αν ισχύει η θέση του κυρίου Πρετεντέρη πως ο ελληνικός λάος ψηφίζει "αρλούμπες", τον ευχαριστούμε που δεν έχει θέσει ακόμα υποψηφιότητα στις εκλογές, διότι η πρωτοκαθεδρία του σε σταυρούς θα ήταν δεδομένη. Δεύτερον,θεωρούμε ότι υπάρχει μια ακόμα αξιοσημείωτη πλευρά του κυρίου Πρετεντέρη, ο οποίος έχει μια επιπλέον ομοιότητα με τον κ. Σημίτη. Ανήκουν και οι δυο στην κατηγορία των τέκνων, που, το άκουσμα του ονόματός τους φέρνει συνειρμικά στο νου τους πατεράδες τους, μαζί με τη γνώριμη γκριμάτσα που ισοδυναμεί με τη λέξη "κρίμα"...

Καταληκτικά ας μας επιτρέψει να του προτείνουμε μια μέθοδο που θα τον καταστήσει πιο αξιόπιστο αντικομμουνιστή στα μάτια του κυρίου Τσουκάτου: Αφού ενοχλείται από τη δράση του ΚΚΕ κατά του ΝΑΤΟ, ας την αντιπαλέψει και εμπράκτως την τακτική των κομμουνιστών. Εχει σκεφτεί ο κύριος Πρετεντέρης, ως αντίπραξη στις διαδηλώσεις των κομμουνιστών έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις, να ζητήσει να φιλοξενήσει στο σπίτι του μερικούς από τους στρατιώτες της Συμμαχίας, την οποία - άλλωστε - υπηρετεί, μέχρι να πάρουν τα παιδιά φύλλο πορείας για το Κοσσυφοπέδιο; Αν έχει πρόβλημα με το χρώμα των στρατιωτών και ζητήσει να επιλέξει θα το κατανοήσουμε, αφού δε γνωρίζουμε αν ο κύριος Πρετεντέρης συμπαθεί εξίσου τους μαύρους με τους λευκούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δε θα περιμέναμε από κανέναν πολιτικό κλόουν, όσο φιλοσοφημένος κι αν ήταν, να αντιληφθεί ότι οι κομμουνιστές τάσσονται τόσο σταθερά απέναντι στη "θρησκεία" του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που δε θα είχαν πρόβλημα στις διαδηλώσεις που συμμετέχουν, να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε - άπιστος ή θεοσεβής - αντιφασίστας, αντιιμπεριαλιστής, πατριώτης. Τόσο ευρύχωροι είναι οι κομμουνιστές σε τέτοια θέματα, που δε θα ενοχλούνταν αν συμμετείχε σε τέτοιες διαδηλώσεις ακόμα και ο κύριος Πρετεντέρης. Μόνο που αυτό θα ισοδυναμούσε με "θαύμα"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ