Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΣΚΑΛΩΤΗ 14/5/1944
Μια άγρια δολοφονία παιδιών

Ο Δημήτριος Βάσλης,από το χωριό Σκαλωτή του Ν. Δράμας, με αφορμή την επέτειο μιας τραγικής ημέρας στα χρόνια της τριπλής κατοχής της πατρίδας μας, όπου η βαρβαρότητα και η θηριωδία των κατακτητών έφθασε στο αποκορύφωμά της, δολοφονώντας μικρά παιδιά, σε γράμμα του μας περιγράφει το αποτρόπαιο εκείνο γεγονός, όπως ο ίδιος το έζησε:

"Στη Σκαλωτή, ένα από τα ομορφότερα χωριά του ακριτικού μας νομού, συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός που είναι δύσκολο κανείς να το περιγράψει.

Ηταν Κυριακή 14-5-1944 εκείνη η αποφράδα ημέρα, όπου οι χαρούμενες φωνούλες επτά παιδιών, αντιλαλούσαν στο όμορφο τοπίο του χωριού μας. Ξαφνικά ήρθε ο φόβος και ακολούθησε ο τρόμος. Ηταν η ώρα που τα φασιστικά βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, έκαναν την εμφάνισή τους στα βοσκοτόπια. Μάζεψαν αμέσως τα παιδιά και τα αράδιασαν το ένα πίσω από το άλλο στη γραμμή, σαρκάζοντας.

Επτά παιδάκια ηλικίας 10-12 ετών, στέκονταν ακίνητα από το φόβο. Οι βούλγαροι στρατιώτες τότε, σκόπευσαν στο στήθος του πρώτου παιδιού. Η σφαίρα διαπέρασε τα έξι παιδάκια και ακαριαία έμειναν άψυχα τα πέντε κορμάκια των αθώων παιδιών! Τα δυο τελευταία σώθηκαν από τη δολοφονική σφαίρα, το ένα με διαμπερές τραύμα.

Ετσι η δοκιμή, ίσως και το στοίχημα των βαρβάρων πέτυχε. Με μια σφαίρα αφαίρεσαν τη ζωή από πέντε αγγελούδια που δεν είχαν σε τίποτα φταίξει.

Αυτά τα παιδιά ήσαν: Παυλίδης Γεώργιος του Γεωργίου, ετών 12.Πασχαλίδης Θεοφύλακτος του Στυλιανού, ετών 10.Πασχαλίδης Παναγιώτης του Ελευθερίου, ετών 12.Πασχαλίδης Γεώργιος του Ιωάννη, ετών 10.Φελεκίδης Παναγιώτης του Δημητρίου, ετών 10.

Τα διασωθέντα παιδιά από την ίδια σφαίρα: Μικρόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου, ετών 12.Πασχαλίδης Παναγιώτης του Ανδρέα, ετών 11.

Δεν έμειναν όμως ικανοποιημένοι οι αιμοδιψείς κατακτητές από την παραπάνω στυγνή δολοφονία των μικρών παιδιών και την ίδια μέρα σ' άλλη περιοχή εκτέλεσαν τους παρακάτω πατριώτες, από τους οποίους οι δυο ήταν πατεράδες δυο αδικοσκοτωμένων παιδιών: Καλαουζίδης Δημήτριος του Χαραλάμπους, ετών 57.Μικρόπουλος Αριστείδης του Παναγιώτη, ετών 34.Πασχαλίδης Ιωάννης του Παναγιώτη, ετών 48.Χαλυβίδης Νικόλαος του Δημητρίου, ετών 32.Κοσσυφίδης Στυλιανός του Σταύρου, ετών 65.

Αλλοι εκτελεσμένοι συμπατριώτες μας σε διαφορετικές ημερομηνίες είναι: Παντελίδης Ευριπίδης του Λαζάρου ετών 26 (20-5-44). Τριανταφυλλίδης Σάββας του Παντελή, ετών 34 (8-6-44). Καρανάσος Δημήτριος του Αθανασίου, ετών 73 (13-7-44). Πασχαλίδης Στυλιανός του Θεόφιλου, ετών 35 (14-8-44).

Και τότε και τώρα, οι ισχυροί της γης είναι και οι ηθικοί αυτουργοί για παρόμοια εγκλήματα που διαπράχθηκαν και διαπράττονται στην ανθρωπότητα.

Για τα παραπάνω εγκλήματα, δεν ξέρω αν οι γονείς και οι συγγενείς των δολοφονημένων πατριωτών, μικρών και μεγάλων, έχουν συγχωρέσει τους υπαίτιους εγκληματίες. Ενα όμως είναι βασικό, ότι ΠΟΤΕ δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ