Σάββατο 5 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις διαστροφής της πραγματικότητας στην Κολωνία

Για άλλη μια φορά η αλχημεία επιστρατεύεται για τις ανάγκες δικαιολόγησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, πολύ περισσότερο ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση του πολέμου και της ανεργίας επιχειρεί να εμφανιστεί σαν ειρηνοποιός και φιλεργατική. Η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχει σε όλες τις φάσεις του εγκλήματος κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δηλώνει την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των ισχυρών της Ευρώπης επιχειρεί να εμφανιστεί σαν "αποφασιστικός παράγοντας για την ειρηνική λύση" και ότι κατάφερε να "μπλοκάρει" την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Σ' αυτό το μοτίβο κινήθηκε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου στην Κολωνία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "Σύνοδος της Ειρήνης", τη στιγμή που τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς, συνέχιζαν τα εγκλήματα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, τη στιγμή που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνδρομή της Ρωσίας, έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο της Γιουγκοσλαβίας για μια συμφωνία μπροστά στον κίνδυνο του ολοκαυτώματος. Αυτό ονομάστηκε "ειρηνευτική πολιτική".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 20 εκατομμυρίων ανέργων προσπαθεί να εμφανιστεί ότι ενδιαφέρεται για την προώθηση της απασχόλησης. Το "Σύμφωνο για την απασχόληση", που επαναλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις της "Λευκής Βίβλου", αποτελεί το ευαγγέλιο πλέον για τη νέα μεγάλη στρατιά των "απασχολήσιμων", των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, κοινωνική ζωή.

Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, εξάλλου, στη Σύνοδο της Κολωνίας επιβεβαιώθηκε η θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόκτηση "μιας ισχυρής πολιτικής ταυτότητας, μιας ξεχωριστής αμυντικής ταυτότητας". Αυτά την ίδια στιγμή που οι "δεκαπέντε" αποφάσιζαν την τοποθέτηση του Χ. Σολάνα στη θέση του "κυρίου ΚΕΠΠΑ", δηλαδή του εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Μια επιλογή που υπαγορεύτηκε απ' ευθείας απ' τις ΗΠΑ και σηματοδοτεί την αναγνώριση της κυριαρχίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και της ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, σχεδόν σαν θρίαμβο την απάλειψη δύο παραγράφων απ' το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου που αφορούσαν στην αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει ήδη συμφωνήσει στη συζήτηση του θέματος στο Ελσίνκι, το επόμενο εξάμηνο, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" της Τουρκίας και ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι συντριπτικοί, με το βάρος της Γερμανίας, για την κατάταξη της Τουρκίας στις υποψήφιες για την ένταξη χώρες.

Στη Σύνοδο, επίσης, συζητήθηκαν το "Σύμφωνο Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρ. Πρόντι.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ