Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστερά ή βαρβαρότητα

Του Νίκου ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ*

Η εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε ότι τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη φύση του καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί απόρροια του ίδιου του συστήματος και οι όποιες αυταπάτες υπάρχουν στους χώρους της Αριστεράς είναι εκ του πονηρού. Σήμερα επιβεβαιώνεται η άποψη ότι τα αίτια, οι διαδικασίες και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν τη σφραγίδα των λαών της Ευρώπης. Η ψευδαίσθηση τμημάτων της Αριστεράς ότι θα μπορούσε να οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών σαν αντίβαρο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, οδήγησε σε στασιμότητα το κίνημα. Αυτός ο πόλεμος ήρθε να δείξει με τον οδυνηρότερο τρόπο ότι οι όποιες αντιθέσεις των επιμέρους τμημάτων ενός ολοένα και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενου παγκόσμιου κεφαλαίου δεν μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα των λαών. Αντιθέτως μπορούν να αποβούν ο νεκροθάφτης των κατακτήσεων των εργαζομένων στο όνομα μιας αμφισβητούμενης ανταγωνιστικότητας.

Οι ευρωεκλογές έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανθρωπότητα, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η πλήρης ταύτιση των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης γίνεται συνείδηση στους λαούς η ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου πόλου, που θα μπορεί να αντισταθεί στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Για πρώτη επίσης φορά γίνεται συνείδηση σε πλατιές μάζες λαού ότι αυτός ο πόλος δεν μπορεί να είναι η ΕΕ.

Χρέος της Αριστεράς είναι να καταδείξει με απλό και κατανοητό τρόπο αυτή την πραγματικότητα, ξεσκεπάζοντας αποπροσανατολιστικές απόψεις και ιδεολογήματα. Το ΚΚΕ, επιμένοντας να κρατάει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αυτά, απέδειξε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με την παρουσία του βοηθά να ακούγεται δυνατά η άλλη φωνή - η άλλη αντίληψη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό η υπερψήφισή του από ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας θα βοηθήσει όχι μόνο την υπόθεση της Αριστεράς, αλλά και του λαού μας γενικότερα.

Είναι πλέον εμφανές ότι τις επόμενες δεκαετίες τα κύρια προβλήματα θα έχουν σημείο αναφοράς την ιμπεριαλιστική φύση του κεφαλαίου. Επομένως συστατικό στοιχείο της πολιτικής πρακτικής των αριστερών κομμάτων θα πρέπει να είναι τα εθνικά ζητήματα. Γι' αυτό επιβάλλεται η δημιουργία προϋποθέσεων ύπαρξης ενός Εθνικοπατριωτικού Μετώπου που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις του ξενόδουλου εκσυγχρονιστικού μπλοκ εξουσίας που μας κυβερνάει. Επιβάλλεται επομένως ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής συμμαχιών, ώστε ευρύτερα στρώματα να ενταχθούν στο μέτωπο αυτό.

Η πλατιά συσπείρωση που δημιουργήθηκε στους δρόμους του αγώνα, με την παράδοση του Οτσαλάν και τη ΝΑΤΟική επίθεση, αποτελεί το πρόπλασμα αυτού του μετώπου. Με μεγάλη προσοχή θα πρέπει να διευρυνθεί ποσοτικά και ποιοτικά, επιβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία σαν στοιχεία πρώτης πολιτικής προτεραιότητας την πλήρη ταύτιση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης μας απέναντι σ' αυτούς τους οργανισμούς.

Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει όλους μαζί στους δρόμους, ακόμα κι αυτούς που σήμερα μοιραίοι και άβουλοι μετρούν την ασημαντότητά τους στην παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα.

* Ο Νίκος Καραγεώργος είναι οικονομολόγος. Το 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας του Συνασπισμού και μέχρι το 1998 μέλος της Γραμματείας της ΝΕ Β Αθήνας. Σήμερα είναι ανένταχτος της Αριστεράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ