Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σε ήρεμο κλίμα οι πρώτες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ινδονήσιων ήταν η πρώτη φορά που έριχναν την ψήφο τους σε μία κάλπη. Μετά από τέσσερις δεκαετίες, διεξήχθησαν, χτες, στην Ινδονησία οι πρώτες πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές, μετά την απομάκρυνση από την προεδρία του Σουχάρτο, πριν από ένα χρόνο, που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή επί 32 έτη. Η εκλογική διαδικασία κύλησε αρκετά ήρεμα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι περίμεναν υπομονετικά για να ψηφίσουν κάτω από την καταρρακτώδη βροχή. Ο αντιπολιτευτικός τρικομματικός συνασπισμός φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της εκλογικής προτίμησης, αλλά όχι και την αυτοδυναμία στο νέο Κοινοβούλιο.

Εκλεισαν, χτες, το απόγευμα οι κάλπες στα 250.000 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στα 13.000 νησιά της Ινδονησίας. Η καταμέτρηση των ψήφων είχε, ήδη, αρχίσει από νωρίς χτες το απόγευμα και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εκλογικού Ελέγχου Μουλιάνα Βαχίου Κουσούμα, η εκλογική διαδικασία κύλησε σχετικά ομαλά, σημειώθηκαν ελάχιστα μικροεπεισόδια, όπως η ανεύρεση 30.000 σημαδεμένων ψηφοδελτίων πριν από το άνοιγμα της κάλπης στην Ιάβα. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε ο Κουσούμα δεν παρατηρήθηκε κανένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την εκλογική διαδικασία ή το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ εκτίμησε ότι, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η συμμετοχή των 112 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Την ικανοποίησή του δεν έκρυβε και ο εκπρόσωπος της Γενικής Εκλογικής Επιτροπής, των διεθνών παρατηρητών, Αντι Μαλέρενγκανγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας οδηγεί σε υπερσκελισμό του κοινωνικού και οικονομικού αδιεξόδου την Ινδονησία, η οποία εμφανώς έχει, ήδη, εισέλθει σε μια νέα εποχή. Ο Μαλέρενγκανγκ ανακοίνωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 28 Ιουνίου, αλλά, όπως τόνισε, η καταμέτρηση των πρώτων ψηφοδελτίων αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό της Μεγκαουνάτι Σουκαρνοπούτρι, δηλαδή το συνασπισμό του Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος για τον Αγώνα, του Κόμματος της Εθνικής Εντολής και του Κόμματος της Εθνικής Αφύπνισης. Σύμφωνα, πάντα, με τα πρώτα στοιχεία, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στην πρωτεύουσα Τζακάρτα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, και ξεπερνά το 70%-80% στις επαρχίες του Ανατολικού Τιμόρ, του Μολούκας και της Ιριάν Τζάβα.

Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά ποσοστά φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίστηκε και η ίδια η Σουκαρνοπούτρι, η οποία απέφυγε να κάνει προγνωστικά και αρκέστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία της για την κρίση του ινδονησιακού λαού. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ινδονήσιοι συνέρρευσαν κατά χιλιάδες να ψηφίσουν, αψηφώντας τη βροχή και τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες. Μικρή προσέλευση στις κάλπες παρατηρήθηκε, μόνο, στην επαρχία Ατσεχ, όπου οι ισλαμιστές αποσχιστές μαχητές είχαν καλέσει τον πληθυσμό σε μποϊκοτάζ των εκλογών και οι ημέρες που προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με τον ινδονησιακό στρατό.

Τα 48 κόμματα και 11.000 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις χτεσινές εκλογές διεκδικούν τις 462 θέσεις της 500μελούς Βουλής. Οι εναπομείνουσες 38 έδρες καταλαμβάνονται από το στρατό, του οποίου οι αξιωματούχοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Στις 500 αυτές έδρες προστίθενται στη συνέχεια και άλλες 200, που καθορίζονται από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ