Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση, φόβοι για νοθεία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η ανησυχία και οι φόβοι για πιθανή νοθεία διαδέχτηκαν την ικανοποίηση από τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών, μετά από τέσσερις δεκαετίες, και μάλιστα σε ήρεμο κλίμα, στην Ινδονησία, καθώς ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης, δεν είχε καταμετρηθεί ούτε το 1% των ψήφων έναντι 50%, όπως αναμενόταν.

"Η σημαντική αυτή καθυστέρηση θέτει σειρά αμφιβολιών και δημιουργεί την εντύπωση ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης των αποτελεσμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος για τον Αγώνα, Λακσαμάνα Σουκάρντι. Ο Σουκάρντι, πάντως, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αρκέστηκε να τονίσει ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ανεπίσημα αποτελέσματα, το κόμμα της Μεγκαουάτ Σουκαρνοπούτρι παραμένει στην κορυφή της προτίμησης των Ινδονήσιων ψηφοφόρων.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ινδονησιακής κυβέρνησης, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της καταμέτρησης εξέφρασαν και οι διεθνείς παρατηρητές που έχουν μεταβεί στην Ινδονησία, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση του προβλήματος, τότε δε θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ως νομίμως περατωθείσα την εκλογική διαδικασία και να επικυρώσουν το αποτέλεσμα. Εντούτοις, τα προβλήματα που προέκυψαν εκ των υστέρων, δε φαίνεται να χάλασαν καθόλου την πορεία βελτίωσης της εικόνας της Ινδονησίας, μέσω της διεξαγωγής των εκλογών, προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τους οικονομικούς οργανισμούς. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα το βράδυ, το ΔΝΤ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας - δανείου προς την παραπαίουσα ινδονησιακή οικονομία ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ