Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολικές βιβλιοθήκες χωρίς βιβλιοθηκονόμους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες οι σπουδαστές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας ΤΕΙ Αθήνας

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι σπουδαστές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας καθώς το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να στελεχώσει τις σχολικές βιβλιοθήκες με "επιμορφωμένους" εκπαιδευτικούς αντί για ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους. Χτες το μεσημέρι, με απόφαση της συνέλευσής τους, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις. Τελικά, κανένας αρμόδιος του υπουργείου δεν τους δέχτηκε και απλώς κοινοποίησαν τα αιτήματά τους.

Οι σπουδαστές ζητούν το πάγωμα του προγράμματος για τις σχολικές βιβλιοθήκες και προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων με διαφανείς διαδικασίες, κανένα ΕΠΕΑΕΚ στο χώρο των βιβλιοθηκονόμων, ένα πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο, ενώ καλούν τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες και αρχεία και τους σπουδαστικούς συλλόγους να υιοθετήσουν το αίτημα για δημιουργία συνδικαλιστικού φορέα.

Το πρόγραμμα για τις σχολικές βιβλιοθήκες εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΠΕΑΕΚ), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει την ίδρυση 500 σχολικών βιβλιοθηκών. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις 49 πρώτες βιβλιοθήκες και του οποίου την ευθύνη έχει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Οι πρώτες αυτές βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν με ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους, ενώ στις υπόλοιπες, σύμφωνα με τους σπουδαστές, θα τοποθετηθούν 350 αναπληρωτές, ενώ για 100 βιβλιοθήκες προβλέπεται η τοποθέτηση εκπαιδευτικών με μείωση διδακτικού ωραρίου, οι οποίοι θα περάσουν κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης. "Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία ανακοίνωση, κανένα... σημείο ζωής δεν έχει στείλει το υπουργείο, αδιαφορώντας για το αν οι σπουδαστές της βιβλιοθηκονομίας 4 χρόνια εκπαιδεύονται για να δουλέψουν σε βιβλιοθήκες, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι με 40 ώρες σεμιναρίων, εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να κάνουν αυτό που εμείς μαθαίνουμε να κάνουμε σε 7 εξάμηνα μαθημάτων και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε βιβλιοθήκη", διαμαρτύρονται οι σπουδαστές.

Ο ίδιος πάντως ο προγραμματισμός για τη δημιουργία 500 σχολικών βιβλιοθηκών σε χιλιάδες σχολεία, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μία άνιση αντιμετώπιση των σχολείων, ενώ γεννάται το ίδιο ερώτημα που γεννούν όλα τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα: Πώς θα λειτουργήσουν όταν σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ