Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμφέροντα καθορίζουν το πρόγραμμα σπουδών

Με πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διαδικασίες έγινε, χτες το πρωί, η παρουσίαση και ψήφιση του νέου Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,που εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή της σχολής. Καταπατώντας κάθε εσωτερικό κανονισμό και αγνοώντας την αντίθεση των φοιτητών, οι οποίοι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και συνεχείς κινητοποιήσεις αντιτάχτηκαν από την αρχή στην προσπάθεια επιβολής ενός προγράμματος, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΕΠΕΑΕΚ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ Ιατρικής καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ιατρικής καθηγητή Αχιλλέα Τουρκαντώνη,ο οποίος και επέβαλε την ψήφιση του προγράμματος σπουδών, με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας πέντε λεπτών, παρακάμπτοντας το προβλεπόμενο πρώτο θέμα της συνεδρίασης. Μεθοδεύοντας στην ουσία τη διαδικασία χωρίς την παρουσία των αντιπροσώπων φοιτητών.

Η εν λόγω πραξικοπηματική επιβολή σχετίζεται με την προσπάθεια του τμήματος να παρακάμψει τις αντιδράσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, ο οποίος, με απόφασή του, καταδίκαζε το νέο πρόγραμμα Σπουδών. Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από το Α. Τουρκαντώνη ως παράνομη και καταχρηστική.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την καθαρά λογιστική λογική του προγράμματος, που προσθέτει στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των φοιτητών της ιατρικής, 550 επιπλέον ώρες παρακολούθησης, 6 υποχρεωτικά μαθήματα, ανεβάζει τον αριθμό των επιλεγόμενων μαθημάτων από 8 στα 14, με αποτέλεσμα ακόμη λιγότεροι φοιτητές να φτάνουν στο πτυχίο. Την περασμένη Παρασκευή, οπότε και είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια ψήφισης του νέου κανονισμού, οι φοιτητές είχαν καταφέρει να "σπάσουν" τη συνέλευση, βάζοντας ως απαραίτητο όρο για την πραγματοποίησής της το σεβασμό των κεκτημένων δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και την εργασία.

Ο Κώστας Κουκούλας,εκ μέρους της ΠΚΣ Ιατρικής, επισημαίνει ότι "η μεθόδευση αυτή είναι αποτέλεσμα της αγωνιώδους προσπάθειας του ιατρικού τμήματος να απορροφήσει τα κονδύλια του πακέτου Σαντέρ, ευθυγραμμίζοντας το πρόγραμμα σπουδών στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του Νόμου 2525/97. Εντάσσεται στην ευρύτερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης για την υποβάθμιση και εντατικοποίηση των σπουδών, τη δημιουργία αξεπέραστων ταξικών φραγμών ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ΑΕΙ στο... χορό της επιχειρηματικότητας (2000-11-26 00:00:00.0)
Ζητούν λύση για τα πτυχία (1999-07-08 00:00:00.0)
"Πρόσωπο" μουσικό κι ελπιδοφόρο (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ