Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με εργολαβίες λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες

Θύματα των νέων μοντέλων εργασιακών σχέσεων περίπου 600 εργαζόμενοι

Θύματα των νέων μοντέλων εργασιακών σχέσεων που προωθούνται κατ' επιταγήν της ΕΕ, αποτελούν περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχεδόν το σύνολο του υπαλληλικού προσωπικού του ΑΠΘ απασχολείται μέσω εργολαβιών που έχει συνάψει το πανεπιστήμιο με ιδιωτικές εταιρίες.

Διοικητικοί, φύλακες κλπ., σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΣΙΥΘ) απασχολούνται χωρίς να πληρώνονται τα προβλεπόμενα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ. Οι συμβάσεις που υπογράφει το ΑΠΘ με τους εργολάβους είναι 12μηνης διάρκειας, οπότε αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, προσλαμβάνονται για 12 μήνες δουλιάς. Και ενώ προβλέπεται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το πανεπιστήμιο με τους εργολάβους πως θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, τελικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται έρμαια των απαιτήσεων των εργολάβων.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στην εταιρία φύλαξης "Aspis security" έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και ενώ αυτό είναι σε γνώση του ΑΠΘ, ορισμένοι πανεπιστημιακοί που εμπλέκονται στα αρμόδια όργανα που εγκρίνουν και ελέγχουν τις συμβάσεις, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Το ΑΠΘ κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένο και υπόλογο εφόσον το ίδιο δε φροντίζει για την τήρηση των συμφωνιών του. Χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτείται ρητά στη σύμβαση με την παραπάνω εταιρία πως "υποχρεούται να εκπληρώνει όλες τις εργοδοτικές υποχρεώσεις που καθορίζει η εργατική, η κοινωνικοασφαλιστική ή άλλου είδους νομοθεσία, προς το προσωπικό". Μάλιστα, προβλέπει πως σε περίπτωση "οποιασδήποτε παράβασης εκ μέρους του δεύτερου συμβαλλομένου, το ΑΠΘ θα έχει το δικαίωμα να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο", και να εισπράξει την εγγύηση που έχει καταβληθεί από την εταιρία. "Το ποσό της εγγύησης καταπίπτει υπέρ του πανεπιστημίου σε περίπτωση που η σύμβαση δεν εκτελεστεί σύμφωνα με τη συμφωνία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ