Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Κωνσταντίνου ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΥ

Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Μπροστά στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή και να παρακολουθεί απόμακρα τα γεγονότα. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος οφείλει να πάρει υπεύθυνη θέση και να εξηγήσει στον απλό κόσμο, για το πού οδηγείται η εκπαίδευση στη χώρα μας, μέσω των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ολίγων που εξουσιάζουν τον πλούτο. Είναι υποχρέωση τιμής και ήθους, απέναντι στη σπουδάζουσα νεολαία και στην ελληνική κοινωνία, να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους για την κυβερνητική επίθεση στα πανεπιστήμια, και ειδικότερα να υπογραμμιστούν θεμελιακά σημεία, όπως:

  • Ανατρέπουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θέση του άρθρου 6 παρ. 2, που θέλει την Παιδεία να αποτελεί βασική επιταγή του Κράτους και τη διάπλαση των νέων ως ελευθέρων πολιτών και όχι την προετοιμασία τους για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην "Ενωμένη Ευρώπη".
  • Δαπανούν το ανεπαρκέστατο 4,2% περίπου του ΑΕΠ για την Παιδεία, ποσοστό 6,8% των δημοσίων δαπανών, σε εποχές "εκσυγχρονιστικής ανάπτυξης" και αριθμών.
  • Επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη διείσδυση του επιχειρηματικού πνεύματος στην εκπαίδευση, προκειμένου έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα του πανεπιστημίου!
  • Θέλουν να εφαρμόσουν με διάφορα τρικ την Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά φοβούνται ότι θα έρθουν σε αντίθεση με το βαθιά ριζωμένο "πιστεύω" του λαού μας που θέλει την Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι δημόσιο αγαθό και έτσι να παραμείνει.
  • Προσπαθούν να εκδιώξουν τη σπουδάζουσα νεολαία από το φυσικό της χώρο και την ακαδημαϊκή ζωή, με την εφαρμοζόμενη μερική παρακολούθηση που προβλέπουν τα διαβόητα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.
  • Καταργούν σταδιακά τους νόμους αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας των ΑΕΙ και με τεχνάσματα πάνε να φέρουν διοικητικές δομές έξω από κάθε έλεγχο, διαφάνεια, συμμετοχή ενδιαφερομένων κλπ.
  • Επιζητούν το χαμηλότερο δυνατό κόστος!!! ανά φοιτητή - σπουδαστή, ενώ ταυτόχρονα μ' αυτό το συνδυασμό προσβλέπουν στη δήθεν υψηλή ποιότητα των σπουδών!!!
  • Επιθυμούν να οδηγήσουν τους νέους σε κατάρτιση και επανεκπαίδευση, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και όχι όπως αντίθετα επιβάλλεται να δοθεί ώθηση στην ουσιαστική μόρφωση και την κατάχτηση της νέας γνώσης.
  • Εξαπατούν τους νέους με τις διακηρύξεις ότι τους προσφέρουν δυνατότητες επιστημονικής μόρφωσης στα πλαίσια των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αποκρύπτουν ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές που έχουν ημερομηνία λήξης, είναι για να τις διαχειρίζονται κατά το δοκούν ορισμένοι εκλεκτοί.
  • Σχεδιάζουν συνειδητά να οδηγήσουν τα παιδιά μας να αλλάζουν τρεις και τέσσερις φορές επάγγελμα στη ζωή τους, χωρίς να δίνουν σημασία αν στο μέλλον οι νέοι θα απασχολούνται μερικώς και θα περιπλανούνται στην ανασφάλεια, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
  • Επιδιώκουν τη διαμόρφωση νέων ανέργων που θα λογαριάζονται ως απασχολήσιμοι και εξαρτημένοι των εξελίξεων της "παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς".

Τα παραπάνω φανερώνουν ανάγλυφα την οπισθοδρομική περίοδο που περνάμε και που θεωρείται η κρισιμότερη για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναβλητικότητα από μέρους των πανεπιστημιακών να αντισταθούν σ' αυτή την κατάσταση και η ολιγωρία τους να ορθώσουν τη φωνή τους, θα πληρωθεί στο μέλλον ακριβότερα και το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε υπόλογοι στις επόμενες γενιές.

Στις Ευρωεκλογές του Ιούνη δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι στους νέους, για να έχουμε την εμπιστοσύνη τους. Οφείλουμε να τους λέμε την αλήθεια, για να μπορούμε να στεκόμαστε ανάμεσά τους δίχως ενοχές. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη ζωή να δώσουμε τη δύναμή μας στο ΚΚΕ, που και ξεκάθαρες θέσεις έχει και την αλήθεια παρουσιάζει, στο μέτρο που δεν πνίγεται αυτή ή δε διαστρεβλώνεται από τα ΜΜΕ. Με τόλμη οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πρέπει να στηρίξουν τον περίφημο στίχο του Μπρεχτ που λέει πως, "Η σημαία του λογικού κόκκινη είναι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2014-10-15 00:00:00.0)
Μαζί με τους γονείς μας μπορούμε να έχουμε νίκες! (2006-05-24 00:00:00.0)
«Αξιολόγηση»... (2005-05-20 00:00:00.0)
Περί αξιολόγησης και διά βίου κατάρτισης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ (2003-03-30 00:00:00.0)
Παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία (1997-02-27 00:00:00.0)
Με επιτυχία η δεύτερη προφεστιβαλική (1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ