Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
"Νικητής, ο ηρωικός λαός"

Το τέλος των δολοφονικών βομβαρδισμών ανακοίνωσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με διάγγελμα που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για τον τερματισμό των βομβαρδισμών.

Εκείνο που πραγματικά είναι το πιο σύντομο και περιεκτικό πρώτο συμπέρασμα από αυτόν τον πόλεμο που κράτησε "ακριβώς 11 βδομάδες, από τις 24 Μάρτη μέχρι σήμερα", είναι ο ηρωισμός αυτού του λαού που βγήκε νικητής, τόνισε ο Σλ. Μιλόσεβιτς. "Αυτή τη στιγμή, η σκέψη μας πάει στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια του έθνους. Ολα τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν πλήρως, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου (... ) 462 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες και 114 Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Δε θα είμαστε ποτέ σε θέση να τους το ανταποδώσουμε".

Ο συσχετισμός της δύναμης στην παγκόσμια σκακιέρα δε βοηθούσε. Ωστόσο, "ολόκληρο το έθνος πήρε μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, από τα μωρά στα νοσοκομεία έως τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας, από τους στρατιώτες της αντιαεροπορικής άμυνας έως τους στρατιώτες στα σύνορα. Ποτέ κανείς δε θα ξεχάσει τον ηρωισμό των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τις γέφυρες, τους πολίτες που υπερασπίστηκαν τα εργοστάσια, τις πλατείες, τις πόλεις και τους ανθρώπους. Ο λαός είναι ο ήρωας, μπορεί αυτό να αποτελεί το πιο σύντομο συμπέρασμα αυτού του πολέμου. Οι άνθρωποι είναι οι ήρωες και θα πρέπει να νιώθουν σαν ήρωες και να συμπεριφέρονται έτσι: Με αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα και ευγένεια".

Οποιοσδήποτε μελλοντικές συζητήσεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εστιάζονται αποκλειστικά στο θέμα της αυτονομίας και σε τίποτε άλλο, καθώς "ποτέ δεν παραδώσαμε και ποτέ δε θα παραδώσουμε το Κόσσοβο". Εξάλλου, "η Ομάδα των Οκτώ και τα Ηνωμένα Εθνη εγγυώνται την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή η διαβεβαίωση εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας. Θέματα σχετικά με πιθανή ανεξαρτησία του Κοσσόβου, που τέθηκαν πριν από την επίθεση, έκλεισαν με τη Συνθήκη του Βελιγραδίου. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά ποτέ". Γι' αυτήν ακριβώς την ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, ο γιουγκοσλαβικός λαός αντιστάθηκε και επιβίωσε, παρά τις αντιξοότητες και την επιχειρούμενη γενοκτονία και, μάλιστα, κατορθώνοντας να επαναφέρει το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. "Ερχόμενοι ενώπιον του ΟΗΕ, δεν υπερασπιστήκαμε μόνο τη χώρα μας, αλλά επαναφέραμε και τον ΟΗΕ στη διεθνή σκηνή (... ) αυτή είναι η δική μας συμβολή στον πλανήτη: Να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός μονοπολικού κόσμου, να αποτρέψουμε την αποδοχή ενός κόσμου, βασιζόμενου στις οδηγίες που δίνονται μόνο από ένα κέντρο. Νομίζω ότι αυτή η συμβολή θα είναι πολύ μεγάλη στην ανάγνωση της ιστορίας και ότι ο ηρωισμός των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε έναν εχθρό πολλαπλά μεγαλύτερο και ισχυρότερο θα σηματοδοτήσει το τέλος του 20ού αιώνα. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό".

Παράλληλα, έκανε έκκληση για ενότητα για την ανοικοδόμηση της χώρας. "Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά νέα προβλήματα, που δημιουργούν νέα καθήκοντα με το τέλος αυτής της επίθεσης και την έναρξη της ειρήνης. Να δώσουμε όλη τη φροντίδα μας σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο από όλους, στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν, σ' αυτούς που έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή, στους εργαζόμενους και τους αγρότες και τους πολίτες, που ο πόλεμος προκάλεσε μεγάλες ζημιές και χρειάζονται βοήθεια... Ολοι χρήζουν βοηθείας. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε να ξαναχτίσουμε τις γέφυρες, τα εργοστάσια, τους δρόμους και τα οδικά δίκτυα. Πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά μία ευρύτατη ανάπτυξη, ώστε να αντανακλά το σφρίγος όλων των πολιτών. Και όταν μιλώ για όλους τους πολίτες μας, εννοώ όλους τους πολίτες, όλων των εθνικοτήτων. Υπερασπιστήκαμε τη μόνη πολυφυλετική κοινωνία, που έχει απομείνει ως υπόλειμμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας - αυτή είναι άλλη μία μεγάλη επίτευξη της άμυνάς μας".

Τέλος, τόνισε ότι οι διεθνείς δυνάμεις που θα έρθουν στο Κόσσοβο βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα έρθουν στο Κόσσοβο να υπηρετούν την ειρήνη, ανεξαρτήτως από ποια χώρα προέρχονται. Ενας στρατός, που θα ακολουθεί τις οδηγίες και η οδηγία εδώ είναι η προστασία των ανθρώπων και της ειρήνης", ενώ κάλεσε πάλι σε "ενότητα, όπως στους τόσο δύσκολους καιρούς(... ) ένα σημαντικό επίτευγμα, που θα πρέπει να διατηρήσουμε και στο μέλλον(... ) για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ισες αποστάσεις» και ανταγωνισμοί (2011-09-01 00:00:00.0)
Ρωσική παρέμβαση προς ΟΗΕ (2001-11-21 00:00:00.0)
Ποτέ και πουθενά να μη γίνει τέτοια εισβολή (2000-03-23 00:00:00.0)
Δε μας εκπλήσσει η τακτική του ιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλαβία (1999-09-10 00:00:00.0)
"Αμεσος τερματισμός των βομβαρδισμών" (1999-04-02 00:00:00.0)
Εθελοντές (1997-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ