Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ο "ύπουλος ρόλος" του UCK

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΚΕΣ.-

Τον εξέθρεψαν, τον εξόπλισαν, του προσέδωσαν δύναμη και επιρροή θέτοντάς τον μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και δημιουργώντας εντυπώσεις που οι άντρες του UCK ίσως και να πίστεψαν. Τώρα δείχνουν να "ανησυχούν" τι μπορεί να πράξει ο UCK κατά την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και όχι μόνο. Τι μπορεί να πράξει δυνητικά για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Αν και αυτό κανείς ποτέ δεν το αναφέρει.

Οι άντρες του UCK που παλεύουν για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουν τα όπλα τους αλλά θα συνεργαστούν με την "ειρηνευτική δύναμη" του ΝΑΤΟ, θα δηλώσει χθες ο εκπρόσωπος του UCK Κάντρι Κριέζιου,προσπαθώντας να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο στίγμα για το ρόλο που πρόκειται να παίξει ο UCK, ένα ρόλο "βρώμικο" που πολλοί δείχνουν να φοβούνται.

Παρόμοια ρητορική διαβεβαίωσης από όλα τα στελέχη του και πρωτίστως από τον ηγέτη του UCK και αυτοαποκαλούμενο "πρωθυπουργό" του Κοσσυφοπεδίου Χαϊσμ Θάτσι."Θα επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά δε θα αποκηρύξουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας", δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες από την ιταλική πρωτεύουσα ο Θάτσι, μετά την επίσημη παρουσίασή του από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι ως... πρωθυπουργό. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πραγματοποίησε μία "στροφή", καθώς προς το παρόν είναι ο μόνος, ίσως και ο πρώτος - εξάλλου κάπως έτσι ξεκινούν όλα - που αναγνωρίζει τον Θάτσι ως "πρωθυπουργό", αφού κανείς από τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και στην πρόσφατη περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ δεν έχει τολμήσει να αναφερθεί προς αυτόν με κάποιο επίσημο τίτλο. Ο Θάτσι που βρέθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα λίγες ώρες μετά την "υπογραφή της συμφωνίας", μιλώντας για το άμεσο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι δε θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό που θα αφήσουν τα σερβικά στρατεύματα ως την άφιξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ενώ υποσχέθηκε ακόμα ότι ο UCK είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη μεταμόρφωσή του σε πολιτική δύναμη εν καιρώ ειρήνης...

"Αγκάθι" ο αφοπλισμός

Το μείζον ζήτημα που κανείς δε φαίνεται να θέλει να θίξει είναι το θέμα του αφοπλισμού ή της "αποστρατιωτικοποίησης" του UCK. Εξάλλου, η αμερικανική πλευρά ήταν σαφής εξαρχής, αφού ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον από την προηγούμενη Κυριακή είχε δηλώσει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι κανείς ποτέ δε ζήτησε τον αφοπλισμό. Το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε ο σύμβουλος του Κλίντον για θέματα εθνικής ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ,"ενημέρωσε" τον πλανήτη διαμέσου του CNN, ότι μετά τις επαφές που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με την ηγεσία του UCK - εννοώντας τον Θάτσι - έδωσαν "ενδείξεις" ότι δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο και ότι τελικά "θα καταθέσει τα όπλα". Επιπλέον, τόνισε ο Μπέργκερ, "δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία του Ραμπουγιέ", η οποία προέβλεπε την αποστρατικοποίηση της οργάνωσης, ξεχνώντας τεχνηέντως ότι η συμφωνία του Ραμπουγιέ προέβλεπε τον αφοπλισμό του UCK. Εντούτοις ο Μπέργκερ προειδοποίησε: "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο είναι τεταμένη και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε τόσο το σερβικό πληθυσμό όσο και τους Αλβανούς κατοίκους της επαρχίας".

Τι θα κάνει ως προς αυτό ο UCK; "Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας ενώ οι σερβικές δυνάμεις θα αποχωρούν και θα αναπτύσσονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ", δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος του UCK. Ενώ από το Κούκες και πάλι ο Κριέζιου θα δηλώσει: "Θεωρούμαι το ΝΑΤΟ σύμμαχο και φίλο και για το λόγο αυτό είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία μαζί του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ