Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις και αβέβαιη διπλωματία...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΟΥΑΡ - ΚΑΡΓΚΙΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΕΚΙΝΟ. -

"Δύο στρατηγικά σημεία" του τομέα Μπαταλίκ ανακατέλαβαν τις δύο τελευταίες ημέρες τα ινδικά στρατεύματα που αντιμάχονται τους "εισβολείς" στο Πακιστάν, ανέφεραν χτες ινδικές εφημερίδες - ενώ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τους, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, ισχυρίστηκε πως διαθέτει στοιχεία που "αποδεικνύουν" συμμετοχή των Ενοπλων Δυνάμεων του Πακιστάν στην εισβολή. Παράλληλα, το ενδιαφέρον στο διπλωματικό επίπεδο μεταφερόταν στο Πεκίνο.

Στο Πεκίνο μεταβαίνει, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της πακιστανικής εφημερίδας "The Frontier Post" (Πεσαουάρ) ο υπουργός Εξωτερικών, Σαρτάι Αζίζ, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του. Το θέμα θα είναι φυσικά η κρίση στο Κασμίρ και η διαδικασία "αποκλιμάκωσής" της. Η επίσκεψη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, λόγω του γεγονότος ότι στο Πεκίνο θα μεταβεί και ο Γιασουάντ Σινχ, ο Ινδός ομόλογός του, τη Δευτέρα - και αφού προηγουμένως θα έχουν διεξαχθεί συνομιλίες Αζίζ - Σινχ στο Νέο Δελχί.

Στο μεταξύ οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν με αμείωτη (αν όχι διαρκώς κλιμακούμενη) ένταση. Ενισχύσεις μετακινούνταν διαρκώς στα Ιμαλάια. Ο σκοπός; Να ανακαταληφθούν πλήρως τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέχουν οι Πακιστανοί εισβολείς, που υποστηρίζονται από Αφγανούς μισθοφόρους και μπήκαν στην περιοχή στις αρχές του περασμένου μήνα.

Ο επικεφαλής του ινδικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Β. Π. Μαλίκ, επισκέφθηκε χτες την πόλη Καργκίλ - η γύρω περιοχή αποτελεί θέατρο αγριότατων μαχών - για συνομιλίες "στρατηγικής" με τους διοικητές των δυνάμεών του στην περιοχή. Δε δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Ινδοί στρατιωτικοί κατηγόρησαν το Πακιστάν ότι "βασανίζει" στρατιώτες που αιχμαλωτίζει. Εξι πτώματα παραδόθηκαν στον ινδικό στρατό χθες, και οι αξιωματικοί είπαν ότι ήταν "ακρωτηριασμένα" και "έφεραν σημεία βασανισμού".Ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες αρνήθηκε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του "Associated Press", να κάνει σχόλια, λέγοντας πως θα υπάρξει "επίσημη ανακοίνωση" για το θέμα.

Κατά ρεπορτάζ της εφημερίδας "The Hindu" (Νέο Δελχί), οι αρχές ανακοίνωσαν ότι "κατάφεραν να εντοπίσουν εκρηκτικά τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για βομβιστικές επιθέσεις" σε ινδικούς στόχους.

Η "αισιοδοξία" του Σαρτάι Αζίζ ότι "η συνάντηση του Σαββάτου" (με τον Ινδό ομόλογό του) "θα αποκλιμακώσει την κατάσταση" δε μοιάζει και τόσο βάσιμη. Η Ινδική πλευρά απαιτεί την "απόσυρση των εισβολέων", η Πακιστανική θέλει "διεθνοποίηση" του ζητήματος του Κασμίρ. Το χάσμα απόψεων είναι τεράστιο. Θα γεφυρωθεί; Μένει να φανεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ