Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Θα πάρουν την απάντησή τους

Του Διαμαντή ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το σε βάρος της προεκλογικό κλίμα, ύστερα από την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, τις ευθύνες της στην υπόθεση Οτσαλάν και τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποιεί κάποιους ανθρώπους της. Ετσι χρησιμοποίησε και έναν συνταξιούχο, ο οποίος ξεδιάντροπα παρουσιάζει τους συνταξιούχους να ζουν σε πελάγη ευτυχίας με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με το επίδομα της ντροπής, το ΕΚΑΣ, και τους καλεί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Επιβάλλεται να δώσουμε μια απάντηση στον συνταξιούχο αυτόν και σε αυτούς που τον χρησιμοποιούν. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια, έπαιρναν σύνταξη μέχρι το '90 ίση με 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και αυξανόταν σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτή την αύξηση έπαιρναν και οι μεγαλύτερες συντάξεις. Με την ψήφιση του νόμου 1902/90 από τη ΝΔ οι κατώτερες συντάξεις αποδεσμεύτηκαν από τα 20 μεροκάματα και αυξάνονται σύμφωνα με την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική. Ετσι σήμερα τα κατώτερα όρια από 20 μεροκάματα έπεσαν στα 16,8 μεροκάματα, δηλαδή 113.000 δρχ. μεικτά και καθαρά 108.500 δρχ., ενώ έπρεπε να είναι 144.000 δρχ. Αποτέλεσμα, ο κάθε συνταξιούχος της κατηγορίας αυτής από το '91 να έχει χάσει πάνω από 1,5 εκατ. δραχμές. Οι δε συνταξιούχοι με τις μεγαλύτερες συντάξεις έχασαν πολύ περισσότερα. Είχαμε απώλειες και λόγω πληθωρισμού, ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;που έριξαν τις κατώτερες συντάξεις από τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου στα 15, δηλαδή επιπλέον απώλεια 25%, και μας έφτασαν στα επίπεδα του '80, όλους τους συνταξιούχους.

Γίνεται από την κυβέρνηση πολύς λόγος και εκμετάλλευση του ΕΚΑΣ, που φέτος αυξάνεται στις 17.850 δραχμές. Το επίδομα αυτό το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό συνταξιούχων, που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το 1.664.750 δραχμές. Δηλαδή, η σύνταξή τους να μην είναι μεγαλύτερη από 117.482 δρχ., ενώ αυτοί που παίρνουν σύνταξη μέχρι 129.000 δρχ. θα πάρουν επίδομα μόνο 4.470 δρχ. Το συνταξιουχικό κίνημα απέρριψε το επίδομα - ελεημοσύνη. Ακόμα όμως και αυτό το επίδομα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να το δώσει κάτω από τους έντονους και δυναμικούς αγώνες των συνταξιούχων, που "δοκίμασαν" τα δακρυγόνα και τα κλομπ των "εκσυγχρονιστών". Το επίδομα αυτό που το παίρνει ο ένας στους τέσσερις στο ΙΚΑ είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα. Επιπλέον, μας τα παίρνουν και με τη φορολογία. Στις συντάξεις από 100.000 δρχ. και πάνω, επιβάλλεται ειδική εισφορά για το ΛΑΦΚΑ από 2% μέχρι 5%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από 1/1/98 ως 15/9/98 εισπράξανε, με την ειδική εισφορά, 12 δισ. δρχ. Στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το '99 αναγράφεται ότι θα εισπράξει, με τον τρόπο αυτό, 7 δισ. δραχμές. Ακόμα, μας φορολογούν τις επικουρικές συντάξεις μέχρι 600.000 το χρόνο με 5%, από 600.000 μέχρι 1,2 εκατ. δρχ. με 10% και πάνω από το ποσό αυτό με 15%. Επομένως, το επίδομα της ντροπής η κυβέρνηση το υπερκαλύπτει από τη φορολογία των συντάξεων και την ειδική εισφορά για το ΛΑΦΚΑ. Εκτός από το καθαρά οικονομικό πρόβλημα, έχουμε και τη λίστα στα φάρμακα που η κυβέρνηση εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια. Ετσι ο ασθενής συνταξιούχος, αν χρειάζεται ακριβό φάρμακο για να θεραπευτεί, πρέπει να το πληρώσει από τη σύνταξη πείνας που παίρνει.

Οι συνταξιούχοι βλέπουν την τηλεοπτική διαφήμιση της κυβέρνησης και αγανακτούν και ετοιμάζονται να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στις εκλογές στις 13 Ιούνη. Οι συνταξιούχοι είναι γενιά του Αλβανικού πολέμου και του έπους της Εθνικής Αντίστασης. Είναι αγωνιστές κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Αυτό το αποδείχνουν όταν κάθε τόσο βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας τα κλεμμένα πίσω. Γνωρίζουμε ότι το δίκιο κρίνεται στους δρόμους, όμως και η ψήφος είναι μια μορφή αγώνα που πρέπει να στοχεύσει σωστά, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το κόμμα των αγώνων και των θυσιών. Η ψήφος μας θα είναι ψήφος καταδίκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΟΝΕ και όσων χειρότερων μας ετοιμάζουν, με κύριο το μεγάλο αντιασφαλιστικό πακέτο. Θα είναι ψήφος ενάντια στους ευρωπαϊκούς ιμπεριαλιστές, ενάντια στο βρώμικο ΝΑΤΟικό πόλεμο, γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν τα έχουμε για να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ