Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ
Εκσυγχρονιστική επίθεση στην οικογένεια

- Τι γίνεται με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων που περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής;

- Η κατάσταση είναι σε νεκρό σημείο. Ετσι λίγες μέρες πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, η Νομαρχία βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις στον Αγιο Αντρέα, στο Καβούρι και στην Κερατέα. Είναι οι κατασκηνώσεις που λειτουργούσε μέχρι τώρα το Κοινωνικό Κέντρο Κοινωνικής Οικογένειας και Νεότητας (ΚΚΟΝ), το οποίο διέλυσε η κυβέρνηση με τον αντικοινωνικό νόμο για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας" (2646/98) και μετέφερε τις κατασκηνώσεις του στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

- Ποια είναι τα προβλήματα που έχει να παρακάμψει η Νομαρχία;

- Οι κατασκηνώσεις στερούνται νομικής υπόστασης, όπως αποφάνθηκε απ' το 1995 η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στη Νομαρχία να τις επιχορηγήσει, ούτε να εξουσιοδοτήσει τα Διοικητικά Συμβούλια των κατασκηνώσεων να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την πρόσληψη του προσωπικού.

Πριν απ' την ψήφιση του νόμου 2646/98 ο αρμόδιος υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, δήλωνε με στόμφο ότι η μεταφορά των μονάδων Πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση θα συνοδευτεί και με "την προίκα τους". Δηλαδή τους προϋπολογισμούς τους και το προσωπικό αυτών των μονάδων.

Ηδη οι Νομαρχίες φορτώθηκαν με το κόστος, ενώ στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής δεν ήρθε ούτε ένας υπάλληλος για τις κατασκηνώσεις. Ετσι καλείται η Νομαρχία να διαθέσει δικό της προσωπικό για τις κατασκηνώσεις, τη στιγμή που δεν μπορεί να καλύψει άλλες ανάγκες.

- Τι πρέπει να γίνει;

- Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το νομικό κενό που υπάρχει και να εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό.

Απ' την άλλη μεριά, η Νομαρχία πρέπει να διεκδικήσει την κάλυψη του κόστους των κατασκηνώσεων και όχι να τη μετακυλήσει στους πολίτες. Επιπλέον, δεν πρέπει να εφαρμόσει τα χαράτσια που καθιέρωσε η κυβέρνηση για τους κατασκηνωτές.

- Τι σηματοδοτεί η καθυστέρηση;

- Αποκαλύπτει τις διαλυτικές επιπτώσεις του αντικοινωνικού νόμου 2646/98 και προαγγέλλει το τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των μονάδων πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση χωρίς και την "ανάλογη προίκα". Ο νόμος 2646/98 προβλέπει τη μεταφορά στη Νομαρχία και άλλων κατασκηνώσεων και ήδη - όπως γράφτηκε - υπάρχει μείωση των περιόδων στο ΠΙΚΠΑ λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ομως η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει κάτι σημαντικότερο: Οτι η Ελληνική οικογένεια - παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης - βρίσκεται στο στόχαστρο των εκσυγχρονιστών.

- Δηλαδή;

- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε εισοδηματικά κριτήρια για μια κατηγορία παιδικών σταθμών, τη χορήγηση των επιδομάτων στους πολυτέκνους, ενώ από πέρυσι (περίοδος 1998) επέβαλε χαράτσι και για τους κατασκηνωτές, πάλι με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε "πρωτοπόρος" στην εισαγωγή του λεγόμενου "πλουτόμετρου" που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα και προβλέπει τη ριζική αλλαγή στο καθεστώς των κοινωνικών παροχών της Ιταλίας. Επίσης, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στην πρώτη ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το μοντέλο του κράτους πρόνοιας και να προχωρήσουν τα κράτη - μέλη στον προσδιορισμό του νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου.

Γι' αυτό λοιπόν, αύριο οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν και με κριτήριο την προστασία της οικογένειας και να ενισχύσουν το ΚΚΕ που υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα της πρόνοιας.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ