Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
O καινούριος "Τιμοκατάλογος Νικών και Επιδόσεων"...

Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι;

Η αρμόδια Αγορανομική Υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου (διάβαζε, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), έδωσε στη δημοσιότητα τον "Τιμοκατάλογο Νικών και Επιδόσεων" προκειμένου οι δικαιούχοι, σύγχρονοι πρωταγωνιστές αγωνισμάτων στίβου και κονίστρας (κάτι ανάλογο ισχύει και για όλα τα άλλα ψευδεπίγραφα αποκαλούμενα "ερασιτεχνικά αθλήματα) - αλλά και το Πανελλήνιο, να γνωρίσουν τι και ΠΟΣΑ θα εισπράξουν, για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες του παρελθόντος έτους

Συγκεκριμένα: Από καθημερινή αθλητική εφημερίδα ("Ωρα για Σπορ" 21-5-1999) αντιγράφω κατά γράμμα:

"Το ποσό των 59 εκατομμυρίων δραχμών θα μοιραστούν οι 129 αθλητές που δικαιούνται - βάσει σχεδιασμού - πριμ από τους αγώνες του 1998. Στα πριμ δε συμπεριλαμβάνονται αυτά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού στίβου που δίνει η ΓΓΑ. Τα ποσά για τον κάθε αθλητή είναι άθροισμα των διακρίσεών του, στο "Μπρούνο Τζάουλι" (μαζί με τα πριμ ανόδου), τα πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε, τις νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα, τους βαλκανικούς αγώνες, αλλά και για τους εφήβους το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους βαλκανικούς αγώνες. Ακόμα βέβαια δεν έχει αποφασιστεί το πότε θα δοθούν τα πριμ του 1998".

Ακολουθεί ονομαστικός πίνακας δικαιούχων. Ενώ την επομένη ημέρα δημοσιεύτηκε και το υπόλοιπο μέρος του ίδιου "Τιμοκαταλόγου" που αφορούσε στα πριμ που θα δοθούν στους προπονητές τους.

***

Η σκοπιμότητα της δημοσίευσης του πιο πάνω "Τιμοκαταλόγου Νικών και Επιδόσεων" είναι προφανής και εξηγούμαι.

Αφού, ως πολιτεία, αλλά και εμείς όλοι που τη συνιστούμε (καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης) αποτύχαμε να πείσουμε τους νέους μας, ιδιαίτερα, να συμμετέχουν αυθόρμητα και αυτόβουλα σε διάφορες παιχνιώδεις, γυμναστικές και αγωνιστικές δραστηριότητες, καταφύγαμε στη δοκιμασμένη και εύκολη συνταγή της θέσπισης "εξωτερικών κινήτρων" τα οποία μάλιστα για να τα καταστήσουμε πιο δελεαστικά τα αποκαλέσαμε, χωρίς ντροπή, "αθλητικά κίνητρα".

Κίνητρα που κλιμακώνονται από κάποιες αθώες κατ' αρχήν "διευκολύνσεις" και μικροποσά, που καλύπτουν πραγματικά ή εικονικά μηνιαία οδοιπορικά, μέχρι μερικά εκατομμύρια, ανάλογα με το μέγεθος της νίκης ή της επίδοσης, που κάποιοι θα σημειώσουν σε ελληνικούς και διεθνείς αγωνιστικούς στίβους, με κορυφαίο ΠΡΙΜ για την κατάκτηση Ολυμπιακού χρυσού μεταλλίου.

***

Προσωπικά και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου υπερασπίστηκα πάντοτε το δίκιο του εργαζόμενου... Επομένως και για την παρούσα περίπτωση είμαι με το μέρος όλων αυτών που έντιμα κοπίασαν για να πετύχουν ό,τι ο καθένας τους πέτυχε...

Ωστόσο, επειδή θέλω να πιστεύω ότι για την πλειοψηφία αυτών που μιλάνε ακόμα ελληνικά, το αθλούμαι και το εργάζομαι δεν είναι συνώνυμα, είναι ανάγκη, κάθε φορά που θα αναφερόμαστε σε αθλούμενους, δηλαδή σε "εραστές" και σε επέκταση "ερασιτέχνες αθλητές" να τους ξεχωρίζουμε απόλυτα από τους κάθε λογής εργαζόμενους, οι οποίοι στο κάτω κάτω της γραφής ό,τι κάνουν, στα πλαίσια του οικονομικο-πολιτικού μας συστήματος το κάνουν για δικό τους και μόνο όφελος, άλλοι για να επιβιώσουν και άλλοι (αφού υπάρχουν και τέτοιοι) για να πλουτίσουν (νομοτελειακά σε βάρος άλλων...).

***

Στο σημείο αυτό, για να καταδείξω τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στους αρχαίους Ελληνες και τους Πέρσες, μεταφέρω την περίφημη φράση, φόβου και διαμαρτυρίας που απηύθυνε ο Τριταντάχμης προς τον ομόβαθμό του αρχηγό της εκστρατείας των δεύτερων ενάντια στους πρώτους, όταν έμαθε ότι οι Ελληνες αγωνίζονται στην Ολυμπία όχι για χρήματα, αλλά για "στέφανον κοτίνου".

"Ποπό Μαρδόνιε, με τι ανθρώπους μας έφερες να πολεμήσουμε!

Αυτοί δεν κάνουν τους αγώνες για χρήματα, αλλά μόνο για την αρετή"...

Και το αποτέλεσμα:

Στην επακολουθήσασα ναυμαχία της Σαλαμίνας τα λίγα ελληνικά πλοία νίκησαν κατά κράτος τον πολυάριθμο στόλο των Περσών.

Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ