Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στον "αυτόματο πιλότο" της ΟΝΕ

"Σοβαρότητα, χαμηλοί τόνοι και εκλογική ετοιμότητα" συνέστησε ο Κ. Καραμανλής στα στελέχη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, όπου έγινε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και προσδιορίστηκαν τα επόμενα οργανωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Οι παραπάνω οδηγίες του προέδρου της ΝΔ χαρακτηρίζουν και την τακτική του κόμματός του το επόμενο διάστημα, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της στάσης που κρατούσε και πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή συναίνεση και στήριξη των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών και άσκηση πίεσης για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή τους (π. χ. ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των κρατικών δαπανών κ. ά.). Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ αναθέτει την πορεία του τόπου στην κυβερνητική πολιτική και στον "αυτόματο πιλότο" της ΟΝΕ.

Ταυτόχρονα εκείνο που απασχολεί κυρίως την ηγεσία της ΝΔ είναι η διεύρυνση της εκλογικής επιρροής του κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή ο Κ. Καραμανλής τόνισε χθες στα στελέχη ότι "όλοι οι ψηφοφόροι είναι προσεγγίσιμοι" και πρέπει να απευθυνθούν με βάση ότι η ΝΔ είναι κόμμα "του μεσαίου χώρου". Γι' αυτό το στόχο προετοιμάζεται να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα έχει γίνει μια "βαθύτερη ανάλυση" του εκλογικού αποτελέσματος και στη βάση αυτή θα έχει καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές.Παράλληλα, λιγότερο προβληματίζουν τον Κ. Καραμανλή οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την επιστροφή των απομακρυνθέντων στελεχών, όπως οι Γ. Σουφλιάς και Αντ. Σαμαράς. Ο τελευταίος αναμένεται να αποσαφηνίσει τη στάση του σε δηλώσεις που θα κάνει σήμερα. Ανεξάρτητα όμως από τη γραμμή πλεύσης που θα χαράξειο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ., το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού ποσοστού του θα λεηλατηθεί από τη ΝΔ. Εξάλλου, στη Ρηγίλλης αναμένουν και επιδιώκουν την επιστροφή του Ν. Κακλαμάνη, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς. Οσον αφορά τον Γ. Σουφλιά επισημαίνουν τη "θετική στάση" που κράτησε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αλλά η επιστροφή του δεν αναμένεται παρά παραμονές των βουλευτικών εκλογών.

Υπέρ της επιστροφής των Σουφλιά, Σαμαρά τάχθηκε χθες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος μιλώντας στον "Πλάνετ", υποστήριξε την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας για επικέντρωση στις "εποικοδομητικές προτάσεις". Από την πλευρά του ο Β. Κοντογιαννόπουλος, που αποκάλυψε ότι ψήφισε Στ. Μάνο, με δήλωσή του ζητά από το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του, ενώ για το προσωπικό του μέλλον περιμένει τις κινήσεις είτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ