Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αδιέξοδες οι συζητήσεις για τη διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ.-

Ο τρόπος δράσης και ιδιαίτερα η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται σταδιακά στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τις χτεσινές και σημερινές αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες υπουργικού επιπέδου στο Ελσίνκι. Από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" ή σημεία αιχμής σ' αυτές τις συνομιλίες αποτελεί η ένοπλη δράση των ανταρτών του "UCK" στο Κοσσυφοπέδιο. Οι μεν αμερικανοΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η διαδικασία της λεγόμενης αποστρατικοποίησης (δηλαδή κατάσχεση μόνον του βαρύ οπλισμού) των ανταρτών θα αρχίσει μέσα στις επόμενες δύο με τρεις μέρες! Οι δε Ρώσοι χαρακτηρίζουν την ένοπλη παρουσία ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" ως εν δυνάμει μείζον παράγοντα αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγορώντας παράλληλα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι δείχνουν "μεγάλη επιείκεια" όποτε οι δυνάμεις τους έρχονται σε αντιπαράθεση με τους αντάρτες...

Ετσι, την ώρα που κάθονταν χτες στο τραπέζι των συνομιλιών οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ (Γουίλιαμ Κοέν) και Ρωσίας (Ιγκόρ Σεργκέγεφ) στο Ελσίνκι, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός και διοικητής των δυνάμεων της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, Μάικ Τζάκσον, εκτίμησε πως "εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών) (δηλαδή έως το Σάββατο) θα έχει υπογραφεί με τους ηγέτες των ανταρτών του "UCK" η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση της οργάνωσης. Μιλώντας μπροστά σε πλήθος 3.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στο προάστιο Κόσσοβο Πόλιε της Πρίστινας, ο στρατηγός Τζάκσον προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους τους, τονίζοντας πως "η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ρητώς και κατηγορηματικώς τον αφοπλισμό της οργάνωσης"!

Ισως, όμως, ο στρατηγός Τζάκσον να επιχειρούσε με τη συγκεκριμένη φράση να καθησυχάσει εκτός από τους Κοσσοβάρους Σέρβους και τους Ρώσους. Μιας που λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωνε την απόφαση της Μόσχας να επαναφέρει το ζήτημα αφοπλισμού του "UCK" στο Συμβούλιο Ασφαλείας! Οπως εξήγησε ο Λαβρόφ, οι Κοσσοβάροι αντάρτες "παραβιάζουν" τη σχετική απόφαση του ΣΑ, προσθέτοντας επιπλέον πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος από την "επιείκεια" που δείχνει το ΝΑΤΟ έναντι της οργάνωσης αυτής.

Βέβαια, η Μόσχα είχε παραπάνω λόγους για να επαναφέρει και να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το ζήτημα αφοπλισμού του "UCK"! Μία καλή "αφορμή" δόθηκε όχι μόνον από τη γενικότερη αρνητική στάση των ανταρτών απέναντι στη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά από μία δήλωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος των ανταρτών στην Πρίστινα... Ο Γιακούπ Κρασνίσκι είπε συγκεκριμένα πως τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιμετωπιστούν ως "εχθρική δύναμη" και αξιώνοντας την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο (!), υποστήριξε πως "ειδάλλως δεν πρόκειται να έρθει η ειρήνη" στην περιοχή. Ωστόσο, σε ερώτηση εάν εννοεί ότι ο "UCK" θα επιτεθεί στους Ρώσους, ο Κρασνίσκι απάντησε: "Δεν είπα αυτό"... Σε ελάχιστο χρόνο, εκπρόσωπος του ρωσικού Πενταγώνου σχολίασε την παραπάνω δήλωση Κρασνίσκι ως "άνευ προηγουμένου, που δε σημαίνει παρά κήρυξη πολέμου εναντίον των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων". Ομως στη συνέχεια υποβάθμισε το θέμα, παρατηρώντας πως "άλλο πράγμα είναι τα λόγια και άλλο οι πράξεις"!

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες των υπουργών Αμυνας

"Το στάτους κβο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο συζητούν οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας", ανέφερε η ολιγόλογη ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Ελσίνκι, λίγο αφότου οι Γουίλιαμ Κοέν και Ιγκόρ Σεργκέγεφ κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου.

Πάντως, προ της έναρξης των συνομιλιών και οι δύο υπουργοί προέβλεψαν την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας. Ο Σεργκέγεφ για παράδειγμα είπε πως ο διάλογος με τον ομόλογό του θα είναι "εποικοδομητικός", προσθέτοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας "η επίσκεψή του στο Ελσίνκι θα έχει μόνον τουριστικό ενδιαφέρον"... Ο δε Κοέν επισήμανε πως "το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι το αποκλειστικό ζήτημα" των διαβουλεύσεων, καθώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη μεγαλύτερη "ατζέντα θεμάτων" που αφορούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ομως, μετά τη συνάντησή τους, ο Κοέν άλλαξε τόνους και έγινε περισσότερο κατηγορηματικός για το φλέγον ζήτημα της διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη Ρωσία να περιπολούν τα στρατεύματά της στο Κοσσυφοπέδιο υπό Ρώσο διοικητή! Κατά τα άλλα υποσχέθηκε πως "οι ΗΠΑ θα είναι όσο περισσότερο δημιουργικές και εφευρετικές γίνεται, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ρόλου των ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο"... Τέλος, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους για το αποτέλεσμα των ρωσο-αμερικανικών συνομιλιών στο Ελσίνκι. Μάλιστα, αργά χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως σήμερα θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για να "εκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα της διοίκησης των ρωσικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο"!

Πώς άραγε εννοεί η Μόσχα "το συμβιβασμό" στο θέμα της διοίκησης των ρωσικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο; Εάν αληθεύουν οι δηλώσεις του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Βλαντιμίρ Πουτίν, τότε τα σχέδια της Μόσχας αποσκοπούν στη συνεργασία Ρώσων και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αλλά υπό τον όρο της έστω και "περιορισμένης ανεξαρτησίας" και με το διορισμό ενός Ρώσου αξιωματούχου σε ένα όργανο συνολικής διοίκησης των ξένων στρατευμάτων στο Κόσσοβο...

Αντιθέτως, οι Αμερικανοί θεωρούν πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους "γεωγραφική ζώνη ευθύνης", η οποία παράλληλα θα τελεί υπό τη διοίκηση αμερικανικών ή άλλης εθνικότητας ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό παράγοντα που επηρέασε τη μάλλον αποτυχημένη έκβαση των χτεσινών συνομιλιών των υπουργών Αμυνας αποτέλεσε το ακόλουθο γεγονός: Ενώ γινόταν η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Αμυνας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι, έφθανε στην Πρίστινα και τρίτη αυτοκινητοπομπή εφοδίων για τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο στην Πρίστινα!

Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους πηγή του ρωσικού Πενταγώνου, χτες δύο αυτοκινητοπομπές εισήλθαν στο Κοσσυφοπέδιο με τελικό προορισμό τη ρωσική στρατιωτική δύναμη που στρατοπεδεύει σε αεροδρόμιο της Πρίστινας. Η ίδια πηγή πρόσθετε πως το κομβόι μετέφερε εφόδια (στρατιωτικά, αλλά και τρόφιμα, νερό, χρήματα) στους Ρώσους στρατιώτες... Ωστόσο, φαίνεται πως οι λίγες δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες που έφθασαν χτες, μάλλον δε μετέβησαν στην Πρίστινα για να φύγουν, αλλά για να μείνουν...

Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν στο Ελσίνκι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ (Μαντλίν Ολμπράιτ) και Ρωσίας (Ιγκόρ Ιβάνοφ).

Συνομιλίες ΝΑΤΟ - "UCK"

Ο Τζέιμις Ντόμπινς, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε χτες στην Ουάσιγκτον πως οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με ηγέτες του "UCK" όχι μόνο εξελίσσονται ομαλώς, αλλά και θετικώς, αφού οι τελευταίοι επαναβεβαίωσαν την υπόσχεσή τους να παραδώσουν - μόνον τα βαρέα... - όπλα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος αξιωματούχος φρόντισε ωστόσο να προβλέψει πως ενδέχεται να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα απειθαρχίας ορισμένων ανταρτών, επικαλούμενος "πως η ηγεσία της οργάνωσης ίσως δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο κάθε μονάδας ανταρτών"...

Σε σεμινάριο για τη μετά τους βομβαρδισμούς εποχή στο Κόσσοβο, ο Ντόμπινς δήλωσε: "Η στάση μας έναντι του "UCK" είναι να εξασφαλίσουμε την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν πάρει... Και μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων είναι και εκείνες που υποστηρίζουν τη δημοκρατία στην επαρχία, αλλά και την αποστρατιωτικοποίησή της".

Αλλος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζε πως οι ΗΠΑ "δεν επιθυμούν έναν ένοπλο "UCK" άμα την ολοκλήρωση της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων", εκφράζοντας ελπίδες για τη σύναψη μιας συμφωνίας με τους αντάρτες μέσα στις επόμενες λίγες μέρες...

Ωστόσο, περισσότερο σαφές ήταν ένα στέλεχος του "UCK" που συμμετείχε στις χτεσινές συνομιλίες της Ουάσιγκτον. Οπως είπε ο Ντίνο Ασάνατζ, "η οργάνωση δε θα σταθεί εμπόδιο στην ειρήνη. Τα βαριά όπλα θα παραδοθούν σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, δε θα παραδώσουμε τον ελαφρύ οπλισμό"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ