Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στιλ Τρίτου Ράιχ...

ΣΟΦΙΑ. -

Η κυβέρνηση Κόστοφ στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά που προσπαθούν να πετύχουν την εισδοχή τους στα πανεπιστήμια της χώρας: αν πάσχετε από ασθένειες, ούτε να το σκέφτεστε...

Χτες το "Associated Press" μετέδιδε από τη βουλγαρική πρωτεύουσα ότι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας κατάρτισαν μια λίστα από 79 ασθένειες οι οποίες αποκλείουν υποψήφιους και υποψήφιες από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ανάμεσά τους: καρδιακά προβλήματα, AIDS, λιγότερα δάχτυλα από το κανονικό.

Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στον κόσμο - και στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο φοιτητής ιστορίας Μάρκο Τσβέτκοφ λέει δηκτικά ότι το μέτρο "παραπέμπει στο Τρίτο Ράιχ". Ωστόσο η Τζέμα Μπαρούχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζει πως "επαφίεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν" το μέτρο, και ότι η λίστα "αποσκοπεί απλώς να προειδοποιήσει" τους υποψήφιους φοιτητές για "συνθήκες προσωπικής υγείας", οι οποίες "θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την καριέρα τους". Για παράδειγμα, προσθέτει, "ένα άτομο που πάσχει από βρογχικό άσθμα, αν θέλει να σπουδάσει χημεία, δε θα βρει δουλιά, λόγω των κανονισμών ασφαλείας στη βιομηχανία".

Γενναιόδωρα, η κυβέρνηση έχει προβλέψει πως οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για εξαιρέσεις σε μια ειδική ιατρική επιτροπή. Η λίστα αυτή, είπε η Μπαρούχ, υπάρχει εδώ και 20 χρόνια: πρόκειται απλώς για "αναβάθμιση".

Η καθημερινή εφημερίδα "Monitor" τα λέει κάπως αλλιώς. Η προηγούμενη λίστα, ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο, περιείχε μόνο σοβαρές διανοητικές διαταραχές και μολυσματικές ασθένειες. "Εδώ έχουμε να κάνουμε με διάκριση", είπε στην εφημερίδα ο Μίλαν Μίλανοφ, εκπρόσωπος μιας Ενωσης Γιατρών της Βουλγαρίας. Μόνο οι υγιείς περνούν στα ανώτατα ιδρύματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ