Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Αλμα δύο μονάδων έκανε ο δείκτης της ανεργίας στη βόρεια αυτή χώρα, φτάνοντας για το μήνα Μάη στο 13,3%, όπως ανακοίνωσε χτες το ειδικό στατιστικό γραφείο της κυβέρνησης.

Το μήνα Απρίλη η ανεργία είχε φτάσει στο 11,5%, ενώ η συνεχιζόμενη αυτή αύξηση της ανεργίας οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνητικού γραφείου, στην εισδοχή των αποφοίτων των Πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας που ανίκανοι να βρουν εργασία μετά από λίγο εγγράφονται στους καταλόγους του γραφείου ευρέσεως εργασίας ως άνεργοι. Αυτές οι τελευταίες απογραφές δείχνουν ότι περίπου 350.000 άνθρωποι είναι άνεργοι σε μία χώρα με πληθυσμό 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων και κατατάσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη Φινλανδία στην "περίοπτη" πρώτη θέση ανάμεσα στα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, ως η χώρα με το μεγαλύτερο κατά αναλογία αριθμό ανέργων.

Η ανεργία είναι μάλλον ένα πρόσφατο απόκτημα της τελευταίας δεκαετίας για τη φινλανδική κοινωνία, αφήνοντας οριστικά και ανεπιστρεπτί στο παρελθόν το μοντέλο του "σκανδιναβικού σοσιαλισμού". Ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν αποτελεί ρεκόρ, αφού πέρσι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (Απρίλης - Μάης του 1998) το ποσοστό αυτό ήταν 14,6, αλλά με πολύ μερική αύξηση της τάξης του 0,3% ανάμεσα στους δύο αυτούς επικίνδυνους μήνες. Το στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση φέτος είναι η αλματώδης αυτή αύξηση και η πολύ περιορισμένη πλέον ικανότητα απορρόφησης των νέων στην παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ