Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ισχυρό πλήγμα του Εγκέλαδου

ΠΟΥΕΜΠΛΑ.-

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση έπληξε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, την ευρύτερη περιοχή της πόλης Πουέμπλα, νότια της πόλης του Μεξικού, με αποτέλεσμα ο πρώτος απολογισμός να αναφέρει 15 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι υλικές ζημιές σε σύγχρονα κτίρια, αλλά και σε μνημεία είναι τεράστιες.

Μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ο σεισμός που έπληξε την Πουέμπλα, σύμφωνα με την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού και του οποίου το επίκεντρο ήταν 130 χιλιόμετρα νότια της Πουέμπλα, κοντά στην πόλη Χουατζουαπάν ντε Λεόν. Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το επίκεντρο 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πουέμπλα, κοντά στην πόλη Τιχουάνα. Σχολεία, σπίτια και δημόσια κτίρια ισοπεδώθηκαν, οροφές μνημείων, ορυχεία και καμπαναριά εκκλησιών κατέρρευσαν, ενώ η περιοχή της Χουατζουαπάν ντε Λεόν των 200.000 κατοίκων ήταν, μέχρι χτες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές υπέστη η πόλη της Πουέμπλα, του 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι φημισμένη για τα μνημεία της από την εποχή της αποικιοκρατίας. Στην Γκουερναβάκα, 55 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού, κατέρρευσε η εντυπωσιακή οροφή και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα.

Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Πουέμπλα, Μελκιάντες Μοράλες Φλόρες, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ευρύτερα όρια της περιοχής και άλλοι 4 στις γύρω πόλεις και χωριά, ακόμη και στην πόλη του Μεξικού. Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού της Πουέμπλα, Αλεχάντρο Σότο, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και ότι αρκετοί από αυτούς νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι χθες το πρωί, τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει εκατοντάδες επιζώντες από τα ερείπια της Πουέμπλα και των γειτονικών χωριών, ενώ συνέχιζαν τις έρευνές τους καθώς υπήρχαν, ακόμη, πολλοί αγνοούμενοι.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Πόλη του Μεξικού, όπου με ελάχιστες εξαιρέσεις, δε σημειώθηκαν ζημιές αλλά επικράτησε πανικός για αρκετή ώρα. Μάλιστα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα διεκόπη η ηλεκτροδότηση και το τηλέφωνο. Ο Πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο, επισκεπτόμενος τον πληγέντα ναό του Αγίου Αυγουστίνου, 95 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, μίλησε για μεγάλη καταστροφή, αλλά υπογράμμισε ότι "θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα με δεδομένο το μέγεθος της σεισμικής δόνησης". Ο Ζεντίγιο κήρυξε την ευρύτερη περιοχή της Πουέμπλα ολοσχερώς κατεστραμμένη περιοχή.

Ο πιο ισχυρός σεισμός, στην πρόσφατη ιστορία του Μεξικού, σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, είχε μέγεθος 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο, τουλάχιστον, 6.000 ανθρώπων. Ο Εγκέλαδος "επισκέπτεται" ιδιαίτερα συχνά το Μεξικό και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία της χώρας ανάμεσα στο 1990 - 1997 σημειώθηκαν 6.161 δονήσεις μεγαλύτερες των 3 βαθμών και 30 μεγαλύτερες των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επιπλέον, το υπέδαφος της πρωτεύουσας του Μεξικού είναι ιδιαίτερα διαβρωμένο από υπόγειες λίμνες, με αποτέλεσμα κάθε σεισμική δόνηση, ακόμη και σε απομακρυσμένη περιοχή, να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Πόλη του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ