Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μετεκλογικές δονήσεις

ΡΩΜΗ.-

Τελικά ουδείς δεν πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ανακατεμένο πολιτικό φάσμα της γείτονος δείχνει να έχει πολλές ανησυχίες, ενώ περισσότερη... φαγούρα παρουσιάζεται στα κόμματα του φερόμενου "ως ευρέως φάσματος της κεντροαριστεράς", αλλά και όχι μόνο.

Από την Τρίτη το απόγευμα αρκετοί ηγέτες άρχισαν ένας ένας να δηλώνουν παραίτηση. Πρώτος από όλους ο πρόεδρος των "Πρασίνων" Λουίτζι Μανκόνι,ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, αφού το κόμμα του κατάφερε να αποσπάσει το μοναδικά χαμηλό 1,8%. Ακολούθησε ο ηγέτης του "Λαϊκού Κόμματος" Φράνκο Μαρίνι,που ανακοίνωσε την πρόσθεσή του να παραιτηθεί, ενώ κάτι ανάλογο έπραξε και ο Τζιανφράνκο Φίνι,πρόεδρος της "Εθνικής Συμμαχίας", αφήνοντας ωστόσο το κόμμα του να αποφασίσει αν θα του ανανεώσει την εμπιστοσύνη του, ενώ ήδη πολλές φωνές στη "Λέγκα του Βορρά" θέτουν τον Ουμπέρτο Μπόσι υπό αμφισβήτηση.

Δεν ξεφεύγει από αυτό το γενικό "σεισμικό πλαίσιο" και το κόμμα των "Δημοκρατικών της Αριστεράς". Προβληματισμός, ανησυχία, αυτοκριτική είναι τα συναισθήματα που διατρέχουν τη σκέψη της ηγεσίας των "Δημοκρατικών" που δεν κρύβει την απογοήτευσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές εκλογές - που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα - είχαν θετικό αποτέλεσμα για αυτούς. Το κυριότερο μήνυμα των Ιταλών ψηφοφόρων ήταν αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική και το "καμπανάκι" του κινδύνου ήχησε δυνατά, μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος απέναντι στο μεγαλύτερο κόμμα του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η εκλογική πανωλεθρία, το περίπου 17,5% έναντι του 21% των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαίωσε δραματικά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που βίωνε το κόμμα τον τελευταίο χρόνο. Μια αρνητική πορεία, που προσπάθησε να ανατρέψει, αλλά μάταια μέχρι τώρα, ο νέος γραμματέας των "Δημοκρατικών της Αριστεράς", Βάλτερ Βελτρόνι. Γι' αυτό και χωρίς να τίθεται θέμα "αποκεφαλισμών" και παραιτήσεων στην ηγεσία, επιχειρείται αποσαφήνιση των αιτιών της ήττας σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων στρατηγικών. Και ο Βελτρόνι τονίζει: "Δε σταθήκαμε ικανοί να ανανεωθούμε".

"Χρειάζεται ένα αληθινό συνέδριο του κόμματος", επιμένουν τώρα πολλές φωνές. Ετσι, ενώ πριν από τις εκλογές η πιθανότητα διεξαγωγής συνεδρίου τοποθετούνταν γενικά στους πρώτους μήνες του 2000, τώρα, κατά γενική παραδοχή, αυτό κρίνεται αναγκαίο να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες "συνταγή επιβίωσης" του Βελτρόνι τώρα περιλαμβάνει τον Ρομάνο Πρόντι και αφορά μια νέα "Ελιά". Γι' αυτό και ο γραμματέας των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" απηύθυνε έκκληση προς τον πρώην πρωθυπουργό να διαλύσει το κόμμα του αφού δε χρειάζεται άλλο ένα κομματίδιο", και να επιλέξει είτε να συνενώσει το Κέντρο, είτε να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο ρεφορμιστικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ