Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Μια χρονιά που αποκάλυψε πολλά

Η φράση "έπεσαν οι μάσκες", δανεισμένη από τους μαθητές που αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για να μην περάσει το εκπαιδευτικό έκτρωμα της μεταρρύθμισης, είναι ιδανική για να περιγράψει την κατάσταση στα σχολεία δύο βδομάδες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου. Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την άνθηση της παραπαιδείας, από μία αυταρχικού τύπου εφαρμογή της μεταρρύθμισης, στο στόχο της οποίας θυσιάστηκε ουσιαστικά η εκπαίδευση, από τα πρώτα κιόλας δείγματα του ταξικού χαρακτήρα της.

Αυτό που ομολογούν καθηγητές, μαθητές και γονείς ήταν ότι κάθε άλλο παρά καλύτερη παιδεία πήραν οι μαθητές της Β Λυκείου. Μέσα στο "κυνηγητό" για την αναπλήρωση της ύλης με τις "συνοπτικές διδασκαλίες", κάτω από την πίεση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές πήραν τελικά αποσπασματικές γνώσεις.

Σήμερα, ο "Ρ" επιχειρεί μία καταγραφή κάποιων πρώτων επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όπως διαφάνηκαν τη χρονιά που πέρασε, η οποία ήταν πλούσια σε συμπεράσματα για τους στόχους της μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλοι από την εκδίωξη των παιδιών της εργατικής τάξης από το εκπαιδευτικό σύστημα, τη διοχέτευσή τους σε μία ακόμα πιο χαμηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση, που τους "εξασφαλίζει" δουλιά χωρίς δικαιώματα. Τους στόχους αυτούς είχε άλλωστε αποκαλύψει το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα, που δήλωσε πως δεν είναι αυτή η παιδεία που αξίζει στους νέους.

Η στενότερη ακόμα σύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο ακόμα μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών οδήγησε σε άνθηση της παραπαιδείας, η οποία τώρα πλέον έχει και "επεκτατικές βλέψεις" στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κάνουν τώρα και αιτήσεις για να ανοίξουν ιδιωτικά σχολεία...

Εξεταστικές συμπληγάδες

Ο Θ. Κρουστάλλης,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, περιγράφει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μπροστά στις εξετάσεις: "Εύλογα προκύπτει το απλό ερώτημα: Πόσα ψυχικά αποθέματα πρέπει να έχουν οι μαθητές για να αντέξουν ένα πρόγραμμα δεκατεσσάρων εξεταστικών ημερών; Οι καθηγητές που διδάσκουν στη Β Λυκείου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι πολλοί μαθητές θα καταρρεύσουν μετά την 4η, 5η μέρα των εξετάσεων. Θα λέγαμε ότι οι μαθητές της Β Λυκείου έχουν διανύσει μια κούρσα διδασκαλίας επίσης με ρυθμούς που δεν επέτρεψαν την αφομοίωση. Φέτος, εκ νέου, για πρώτη φορά συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία και τα παιδιά θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν πιθανά τη χαμηλή στα προφορικά βαθμολογία με τα γραπτά τους", τονίζει.

"Η βαθμολογία των τετραμήνων σε πάρα πολλά σχολεία κυμαίνεται ανάμεσα στο 10 - 12 (μέσος όρος) ιδιαίτερα στα σχολεία της επαρχίας και της εργατιάς των συνοικιών.Σήμερα οι καθηγητές πιστεύουν - ιδιαίτερα όσοι διδάσκουν στη Β Λυκείου - ότι στις εξετάσεις θα "αποτύχουν" πολύ περισσότεροι από το 35% που υπολογίζαμε αρχικά και θα καλυφτεί πλήρως η πιο βασική επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας και της "Λευκής Βίβλου" να διωχτούν τουλάχιστον τα 2/5 των μαθητών που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο", επισημαίνει ο Θ. Κρουστάλλης.

"Οι μαθητές των αγροτικών και των εργατικών οικογενειών θα είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να στραφούν προς τις ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές και τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Γιατί αυτές οι οικογένειες μειονεκτούν ταξικά και μορφωτικά και δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά το κόστος των φροντιστηρίων (για δυο και τρία χρόνια). Σε αυτά τα σχολεία θα "καταρτίζονται" οι μελλοντικοί απασχολήσιμοι.

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ διέλυσαν και τις όποιες αμφιβολίες που υπήρξαν για την περίφημη "αναπλήρωση" της διδακτέας ύλης. Επαληθεύτηκε πλήρως η εκτίμηση του εκπαιδευτικού κινήματος ότι σκοπός του ΥΠΕΠΘ δεν ήταν να αναπληρώσει την ύλη αλλά να τιμωρήσει τους μαθητές και τους καθηγητές για τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

Τώρα το εκπαιδευτικό κίνημα με περισσότερη επιμονή και αποφασιστικότητα να προβάλει το αίτημα για την κατάργηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, να αγωνιστούμε γι' αυτό. Είναι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος", τονίζει ο Θ. Κρουστάλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ