Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Φταίει η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία, αλλά εμμένουμε...

Εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου για τα αποτελέσματα του κόμματος στις ευρωεκλογές και εκτιμήσεις Δαμανάκη

"Την εμμονή στους στόχους που έχει θέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΝ" πρόβαλε, χτες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του όπου συζητήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, τη "φιλοευρωπαϊκή φυσιογνωμία" του ΣΥΝ. Κι αυτό, ενώ στην εισήγησή του παραδέχεται ότι "στις ευρωεκλογές κυριάρχησε η ανάγκη διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού απέναντι στην ΕΕ συνολικά και απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα".

Παρακάτω, ωστόσο, αναφέρει πως "αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΕΕ και για εκείνα τα στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής που προσδίδουν συντηρητικό χαρακτήρα τόσο στη φυσιογνωμία της ΕΕ, σήμερα όσο και στην κυβερνητική πολιτική". Λες και τα φυσιογνωμικά ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ είναι συγκυριακά...

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει πως "το ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΝ είναι σαφώς κατώτερο των στόχων και των προσδοκιών μας" κάτι που χαρακτηρίζει ως "στασιμότητα που πρέπει να ερμηνευτεί". Και ερμηνεύει τις απώλειες προς τα αριστερά από το γεγονός ότι "ο ΣΥΝ καταγραμμένος στη συνείδηση του κόσμου ως σαφώς φιλοευρωπαϊκή δύναμη και ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν αποτελούσε μαζική επιλογή διαμαρτυρίας, παρά τη στάση του στα θέματα του πολέμου και παρά την κριτική του προς την ΕΕ". Ενώ, δικαιολογώντας τις απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει "ότι σε ένα τμήμα της εκλογικής του βάσης επικράτησε η λανθασμένη άποψη ότι ο ΣΥΝ μετατοπίζεται σε τυφλά αντιευρωπαϊκές και στείρα αντιπολιτευτικές θέσεις".

Αναφερόμενος στη "νέα φάση και στρατηγική του ΣΥΝ", έθεσε ως στόχους την ήττα και αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία προϋποθέσεων για προοδευτική εναλλακτική λύση εξουσίας. Και, αφού επισημαίνει ότι "το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα λειτουργεί θετικά υπέρ της επίτευξης αυτών των στόχων" προβάλλει πως, στη βάση αυτή, "ο ΣΥΝ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η πίεση για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα"...

Πάντως, φαίνεται πως αυτές οι ερμηνείες δε βρίσκουν όλους σύμφωνους. Πέραν των διαφορετικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί από άλλα στελέχη του ΣΥΝ, χτες η Μ. Δαμανάκη στην ομιλία της - την οποία έδωσε στη δημοσιότητα - κάνει λόγο για υποχώρηση στοιχείων της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας του ΣΥΝ που μαζί με τη "στρατηγική της προσέγγισης προς τις θέσεις και τις απόψεις του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ" συντέλεσαν στην περαιτέρω αποσυσπείρωση της σταθερής εκλογικής βάσης του ΣΥΝ. Ενώ χαρακτηρίζει δυσμενή για το Συνασπισμό τα αποτελέσματα και μιλά για "αιμορραγία που πρέπει να σταματήσουμε".

Μετά τη συζήτηση που έγινε θα ετοιμαστεί σχέδιο απόφασης που θα εγκριθεί τη Δευτέρα 21 Ιούνη και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ που γίνεται το διήμερο 26 - 27 Ιούνη. Μέσα στον Ιούλιο η ΚΠΕ θα προετοιμάσει τα προσυνεδριακά κείμενα για το συνέδριο του ΣΥΝ που θα γίνει το Νοέμβριο.

Πάντως, κοντά σ' όλα τα άλλα, αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα αυτό, αξίζει να αναφερθεί χτεσινή επιστολή του Κ. Ζέπου, πρέσβη επί τιμή και μέλους της ΚΠΕ που ζητά εξηγήσεις για τη φράση: "όποιος θέλει ας πάει με τον ΟΠΕΚ και τον Σημίτη, να τελειώνουμε" που αποδίδεται στον Πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ