Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Λεπτές ισορροπίες

Λεπτές ισορροπίες αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι υποχρεωμένη, από τη μια να αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες αμερικανικές πιέσεις για την πραγματοποίηση "βημάτων καλής θέλησης" προς την Τουρκία και, από την άλλη, τη μεγιστοποίηση των απαιτήσεων της Αγκυρας. Αν σε αυτά προστεθεί και το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει, δίχως δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος, τα σχέδια για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση, που εκπονούνται από την Ουάσιγκτον.

Το σκηνικό των δυσκολιών συμπληρώνεται, αν λάβει κανείς υπόψη του την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα και το κλίμα "πατριωτικής πλειοδοσίας" που κυριαρχεί, λόγω της συμμετοχής των "Γκρίζων Λύκων" στη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώθηκε με σαφήνεια στη συνέντευξη που επέλεξε να παραχωρήσει, ακριβώς το βράδυ των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο Μπ. Ετσεβίτ ύψωσε τον πήχη, τόσο ώστε πολύ δύσκολα μπορεί να τον ξεπεράσει η όποια καλή θέληση της ελληνικής πλευράς. "Αιχμή" της επιχειρηματολογίας του Μπ. Ετσεβίτ ήταν η θέση ότι η Ελλάδα υποστήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει την "τρομοκρατική δράση" του ΡΚΚ. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δε δίστασε να ζητήσει να επιτραπεί σε τουρκικές αρχές να ερευνήσουν στην Ελλάδα για στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών. Κατά τα άλλα, ο Μπ. Ετσεβίτ επανέλαβε τη θεωρία περί ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι η λύση στην Κύπρο υπάρχει από το 1974, όταν διχοτομήθηκε με την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος που τοποθετήθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε εκτενώς τα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού, προβλέποντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγούνται σε ένταση και ότι η Αθήνα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιήσει την παραμικρή κίνηση καλής θέλησης, περιορίζοντας ασφυκτικά τα όποια περιθώρια κινήσεων του διαδόχου του και άσπονδου φίλου του Γ. Παπανδρέου.

Τη "γραμμή" Πάγκαλου ακολούθησε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε:

"Πρώτα απ' όλα, εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία. Οι σχέσεις για να είναι καλές πρέπει να θεμελιώνονται πάνω σε αρχές και κανόνες. Οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και η τήρησή τους, όπως, επίσης, ο σεβασμός της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας, αποτελούν απαράβατους κανόνες. Αυτή είναι η πρόταση που κάνει κατ' επανάληψη η Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Οσον αφορά το σημείο που αναφέρεται στην τρομοκρατία, πρέπει να πω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί της Αγκυρας είναι γνωστοί και συχνά επαναλαμβάνονται. Δεν έχουν καμία βάση. Εχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ