Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
"Συντονισμός" για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς

ΣΟΦΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ηταν κάποια στιγμή την περασμένη χρονιά, όταν η υπουργός των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να φύγει". Οσοι μπορούν να διακρίνουν έστω και τα ελάχιστα, χωρίς να χάνονται στο λαβύρινθο των ψευδαισθήσεών τους, θα μπορούσαν να δουν ότι δεν πρόκειται απλά για ευχολόγια ή αόριστες απειλές. Χωρίς να υπάρχουν, ωστόσο, οι αποδείξεις, το σχέδιο απομάκρυνσης του Μιλόσεβιτς και η ριζική αλλαγή όλης της χώρας ήταν έτοιμο. Ο χρόνος που τέθηκε σε εφαρμογή είναι πλέον γνωστός.

Εντούτοις, δεν ήρθαν όλα ακριβώς όπως τα σχεδίασαν. Δεν εγκαταλείπουν, πάντως, τις προσπάθειες, συνεχίζουν μέχρι την τελική ολοκλήρωση. Τα μηνύματα, που έστειλαν από κοινού την Τετάρτη, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ αντίστοιχα, απλά, το επιβεβαίωσαν και επισήμως. Ωστόσο, τη "δουλιά" στα παρασκήνια την κάνει ειδικό επιτελείο. Ενας από αυτούς, είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του Κλίντον στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στο Μαυροβούνιο μυστική συνάντηση με ηγέτες της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", που επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, στη μυστική συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Τζίντζιτς,ο πρώην πρωθυπουργός Μίλαν Πάνιτς και άλλοι, όπου συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί η αντιπολίτευση, με στόχο την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία. "Θα αποχωρήσει σύντομα", φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: "To βασικό τώρα είναι να συσπειρωθεί η αντιπολίτευση και να προωθηθεί η δημοκρατία".

"Καταστροφή οι βομβαρδισμοί"

Ο προβληματισμός και η ανησυχία, ωστόσο, είναι διάχυτα για το πώς θα "προχωρήσουν" για την ολοκλήρωση του σχεδίου, αφού, κατά τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έβλαψαν τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση που υποστηρίζει τη συνεργασία με τις δυτικές χώρες! "Αυτή η δημοκρατία, που ήθελε να επιβάλει τα επιχειρήματά της με τις βόμβες, μας άφησε χωρίς επιχειρήματα. Η ένοπλη επέμβαση ήταν μια καταστροφή", δήλωσε ο Μπάτιτς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στη βουλγαρική εφημερίδα "Sega", ξεχνώντας, ωστόσο, να κάνει έστω και μία μικρή αναφορά για το πόσο έβλαψαν οι βομβαρδισμοί τον ίδιο το γιουγκοσλαβικό λαό, που υποτίθεται γι' αυτόν αγωνιά και αγωνίζεται.

Πάντως, ο Μπάτιτς συνεχίζει: "Αν ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τις βόμβες χρησιμοποιούνταν για να υποστηριχτεί η αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση θα ήταν μακράν καλύτερη"! Ο Μπάτιτς, το κόμμα του οποίου ανήκει στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Συμμαχία για τις Αλλαγές, ζήτησε την παραίτηση, τόσο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς, όσο και του Σέρβου ομολόγου του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, "οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εκτελούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα", αφού, όπως διευκρίνισε για τον Μιλουτίνοβιτς, "δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσσοβο ούτε να εκπροσωπεί τη Γιουγκοσλαβία στο εξωτερικό, επειδή κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το διεθνές δικαστήριο", όπως δήλωσε.

Μόνη λύση για την αντιπολίτευση είναι "πρόωρες εκλογές σε όλα τα επίπεδα υπό τον έλεγχο του ΟΑΣΕ", πρόσθεσε ο Μπάτιτς.

"Αλλαγή των σχέσεων με την ΟΔΓ"

Επίθεση εφ' όλης της ύλης, συντονισμένος πάντα "με τη γραμμή", έκανε ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος, Μίλο Τζουκάνοβιτς, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Πολωνία. Ο Τζουκάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Μπρονισλάβ Γκέμερεκ,δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι κάνει έκκληση για μία αλλαγή στις σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και για την αποβολή της "ξενοφοβικής και αυτιστικής πολιτικής" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Πάβελ Ντομπροβόλσκι,ο υπουργός Εξωτερικών στηρίζει απολύτως την πολιτική που ο Τζουκάνοβιτς σκέφτεται να ακολουθήσει, όσον αφορά τις σχέσεις του με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και είναι παραμονή στην Ομοσπονδία, αλλά με ακόμα πιο διευρυμένη αυτονομία, που θα αποτρέψει να χρήση "ως οργάνου" του Μαυροβουνίου για την εξυπηρέτηση των πολιτικών επιλογών του Βελιγραδίου. Τέλος, ο Μ. Τζουκάνοβιτς χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση του Μαυροβουνίου μετά την κρίση του Κοσσόβου "πορεία με πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση υπέρ της Ευρώπης και σε δημοκρατική κατεύθυνση, με κυρίαρχο στόχο τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής", τη στιγμή, μάλιστα, που για τον Τζουκάνοβιτς πρωταρχικός σκοπός της Σερβίας είναι η ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ