Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται διαρκώς η σύγκρουση

ΝΤΡΑΣ.-

Πυροβολικό, αεροπορία και πεζικό συνέχιζαν τη γιορτή του θανάτου στα υψίπεδα των Ιμαλαϊων χτες, καθώς ο ινδικός στρατός πλησίαζε σε ένα σχεδόν κάθετο βράχο που αποτελεί οχυρό των ισλαμιστών εισβολέων, που εξακολουθούν να κρατούν στρατηγικής σημασίας περιοχές.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την απαρχή της σύγκρουσης, η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει. Το Πακιστάν - που αρνείται ότι στρατιώτες του είναι ανάμεσα στους εισβολείς - παραδέχτηκε τουλάχιστον 30 θανάτους σε διασυνοριακές συγκρούσεις. Οι μάχες κορυφώνονται σε τρεις τομείς - κυρίως στην Εθνική Οδό 1, παράλληλα προς τη Γραμμή Ελέγχου, από την Κοιλάδα του Κασμίρ ως το Λε, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Χτες μόνο, μια τηλεχειριζόμενη νάρκη έσκασε καθώς ένα κονβόι ινδικών οχημάτων περνούσε. Ακολούθησε μια βροχή από ρουκέτες. Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες.

Οι απώλειες είναι τεράστιες, αλλά δεν επιβεβαιώνονται. Ο λόγος: οι νεκροί μένουν εκεί που πέφτουν - δε γίνεται περισυλλογή τους.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ είπε χτες: "δεν προβλέπω πόλεμο μεγάλης κλίμακας". Ωστόσο, το κατευναστικό του ύφος δεν έπεισε και πολύ. Ισως να φταίει ότι στην Αραβική Θάλασσα το ινδικό ναυτικό είναι σε συναγερμό, όπως και αυτό του Πακιστάν, που κάνει ελιγμούς. Και οι δηλώσεις των αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού. Χτες ένας είπε πως δεν αποκλείεται ο πόλεμος "να επεκταθεί στη θάλασσα". Προχτές, ένας άλλος είπε: "είμαστε έτοιμοι ακόμα και για χρήση πυρηνικών"...

Χτες η Ρωσία ένωσε τη φωνή της με αυτή των ΗΠΑ, ζητώντας από το Πακιστάν να "αποσύρει τις δυνάμεις του" από το Κασμίρ.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία στο Ισλαμαμπάντ επιμένει ότι "δεν ελέγχει" τους ισλαμιστές αντάρτες. Και η σύγκρουση κινδυνεύει όλο και περισσότερο να καταστεί στ' αλήθεια ανεξέλεγκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ