Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα

Εμπόδισαν, για άλλη μια φορά, τη μεταφορά ΝΑΤΟικών τανκ και ολμοφόρων αρμάτων προς τη Σερβία οι κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης

Ακόμη μια σελίδα στην αγωνιστική ιστορία του τόπου πρόσθεσαν το βράδυ της Παρασκευής οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης. Εμπόδισαν τη μεταφορά τανκ και ολμοφόρων αρμάτων με τα οποία οι ΝΑΤΟικοί θα επιβάλουν δήθεν την "ειρήνη" στη Γιουγκοσλαβία. Καθημερινά σχεδόν ο λαός της περιοχής μέσα από τις πολύμορφες και μαχητικές κινητοποιήσεις του αποκαλύπτει πως πίσω από την παραπλανητική ονομασία "ειρηνευτικές δυνάμεις", κρύβεται ο στρατός κατοχής των ιμπεριαλιστών που εξοπλίζεται για να επιβάλει στα Βαλκάνια τη Νέα εγκληματική Τάξη Πραγμάτων. Και κόντρα σ' αυτήν αγωνίζεται ο λαός, στήνοντας μπλόκα σε τρένα, φάλαγγες οχημάτων, αποκλείοντας το λιμάνι, τα σύνορα.

Παρασκευή βράδυ, λίγο μετά τις 9.30μμ. Μια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 17 βαγόνια φορτωμένα γαλλικά τανκ και 2 βαγόνια όπου επέβαιναν οι μισθοφόροι φονιάδες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα βόρεια σύνορα. Πριν προλάβει να βγει από την πύλη 11, εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιζόμενοι πολίτες μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές και απέκλεισαν την έξοδο. Κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, ο συρμός επέστρεψε στον φυλασσόμενο χώρο από όπου ξεκίνησε.

Οι διαδηλωτές με τις κόκκινες σημαίες υψωμένες, προχώρησαν συντεταγμένα. Εσπασαν την πύλη 11 και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το χώρο που ήταν κρυμμένα τα σύνεργα του θανάτου. "Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε", "Τα όπλα του πολέμου θα μείνουνε, εδώ θα βρουν απέναντί τους όλο το λαό", ήταν τα συνθήματα που έφταναν ως προπομποί στα αυτιά των φονιάδων, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναλάβει την προστασία τους από τον "εχθρό" λαό που αντιστέκεται.

Η περίφραξη έπεσε. Νεολαίοι εισέβαλαν σαν αστραπή στο χώρο και έγραψαν συνθήματα πάνω στα τανκ της "ειρήνης". Προκλητικά Γάλλος αξιωματούχος ντυμένος με πολιτικά πέταξε πέτρες εναντίον των διαδηλωτών. Χάρη στην ψύχραιμη στάση των πολλών δεν απειλήθηκαν επεισόδια.

Ο σκοπός επιτεύχτηκε. Τα όπλα του πολέμου σημαδεύτηκαν με το κόκκινο χρώμα του αγώνα. Η αναχώρησή τους ματαιώθηκε τουλάχιστον προσωρινά. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με πορεία και συνέχισαν τον αποκλεισμό του λιμανιού μέχρι τις 11 το βράδυ.

Τα ΜΑΤ έφτασαν για να επιβάλουν την τάξη. Στάθηκαν έξω από τον περιφραγμένο χώρο. Κανείς δεν μπαίνει σε κατεχόμενο έδαφος. Και στο λεπτό εμφανίστηκαν περισσότεροι από 10 Γάλλοι στρατιώτες. Ανέβηκαν μπροστά στο πρώτο βαγόνι για να προστατέψουν τα σύνεργα του θανάτου. Θεσσαλονίκη - Ελλάδα. Κατεχόμενη πόλη. Χώρα προτεκτοράτο;

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, κ. Παναγόπουλος, αρκετά προκλητικός απείλησε πως θα επέμβει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος έξω από το λιμάνι. Η αστυνομία και πάλι απέναντι στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται στο πέρασμα των ΝΑΤΟικών φονιάδων από το ελληνικό έδαφος.

"Δε θα κάνουμε πίσω. Δεν το επιτρέπει η ευαισθησία μας, ο διεθνισμός μας, ο πατριωτισμός μας. Για να ησυχάσει ο λαός μας, ο λαός των Βαλκανίων, πρέπει να φύγουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις από την περιοχή μας", δήλωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για όσο συνεχίζεται η διέλευση των ΝΑΤΟικών από τη χώρα.

Ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής παραμένει σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η αναχώρηση από το Στρατόπεδο Καρατάσσου, του δεύτερου τμήματος της ελληνικής ταξιαρχίας που στέλνει η κυβέρνηση στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ