Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Συρρικνώνεται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας,μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις με 26.000 μέλη, συνεταιρισμένους αγρότες, έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και την απώλεια του κοινωνικού της ρόλου και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών - μελών της.

Και τούτο γιατί η, για πολλά χρόνια, φιλοκυβερνητική της πλειοψηφία, με τη συναίνεση πάντα της μειοψηφίας που πρόσκεινται στη ΝΔ, ακολουθούσαν "κατά γράμμα" τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ, που οδήγησαν στον αντισυνεταιριστικό κατήφορο. Ετσι, ένα "αμυντικό εργαλείο" των μικρομεσαίων συνεταιριστών ενάντια στην "ελεύθερη" οικονομία της αγοράς, τέτοιες πολιτικές και συνεταιριστικές διοικήσεις, το έφεραν στα μέτρα της σημερινής κατάστασης της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών εξυπηρετεί.

Για την ΕΑΣ Εύβοιας η εφαρμογή αυτής της πολιτικής την οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση, σταμάτημα της παρέμβασης, στο κλείσιμο καταστημάτων - παραρτημάτων, κλείσιμο του τυροκομείου και "παράδοση" όλων αυτών των δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Δεν πάει πολύς καιρός που το σωματείο εργαζομένων είχε καταγγείλει αυτή την κατάσταση, η οποία έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την οργάνωση και τους εργαζόμενους να διεκδικούν δεδουλευμένα δύο και τριών μηνών. Σαν απάντηση, η διοίκηση της Ενωσης ανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος (της ΑΤΕ) για συρρίκνωση του προσωπικού κατά 25 άτομα, πώληση αδρανών στοιχείων της ύψους 1-1,5 δισ. δρχ. και συρρίκνωση δραστηριότητας, προκειμένου να πετύχει ρύθμιση χρεών.

Τότε, το σωματείο σε ένα από τα αιτήματά του πρόβαλε την επαναλειτουργία του τυροκομείου στο Μαρμάρι Καρυστίας, το οποίο έκλεισε το Μάη του '98, παραδόξως και παρότι ήταν προσοδοφόρο για την ΕΑΣ και παράγοντας κοινωνικής παρέμβασης στους κτηνοτρόφους της περιοχής, που τους προφύλασσε από τις μεγαλοεταιρίες και την εκμετάλλευση. Σήμερα όλη αυτή τη δραστηριότητα, με ευθύνη της διοίκησης της ΕΑΣ Εύβοιας, την έχουν καρπωθεί οι δύο μεγαλοεταιρίες ΔΕΛΤΑ - ΦΑΓΕ και κάποια ιδιωτικά τυροκομεία.

Βέβαια, ο πρόσφατος θόρυβος που ξέσπασε με το τυροκομείο της Ενωσης στο Μαρμάρι, όπου βρέθηκαν αλλοιωμένα τυριά που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, μπορεί να έχει και το στοιχείο της προσπάθειας "δυσφημιστικής συκοφάντησης της ΕΑΣ, που συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα", όπως ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και το ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών, αλλά η ουσία είναι άλλη.

Εκανε τίποτα το ΔΣ, οργάνωσε τη συνεταιριστική αντίδραση των αγροτών - και μέσω ΠΑΣΕΓΕΣ - για να μην περάσουν οι αντισυνεταιριστικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγούν στη διάλυση το συνεταιριστικό κίνημα και στην αγκαλιά των μεγαλοεταιριών ή συναινεί σ' αυτό το έγκλημα;

Οπως αποδεικνύεται ακολουθεί - όπως και η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ - τον κυβερνητικό καταστροφικό μονόδρομο.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ