Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μοχλός για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων

Σαν "εργαλείο ανασυγκρότησης στα χέρια των κυβερνήσεων της περιοχής, που αποτελούν άλλωστε και τους βασικούς μετόχους της", εμφάνισαν την Παρευξείνια Τράπεζα οι υπουργοί ΕΘνικής Οικονομίας και Μακεδονίας Γ. Παπαντωνίου και Γ. Μαγκριώτης, καθώς και άλλοι ομιλητές, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τελετής εγκαινίων της παραπάνω τράπεζας, που η βασική της αποστολή είναι να χορηγεί δάνεια για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών. Αυτό βέβαια που δεν είπαν οι ομιλητές, που "χρύσωναν το χάπι" για το ρόλο της Παρευξείνιας Τράπεζας, είναι πως θα χορηγεί δάνεια με τον όρο ότι αυτά θα συμβάλουν στην πορεία για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών...

Μιλώντας για το ρόλο της Παρευξείνιας Τράπεζας που άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιούνη (εγγεγραμμένο κεφάλαιο 1,34 δισ. δολάρια ΗΠΑ και καταβεβλημένο το 10% του ποσού), τόσο οι δύο υπουργοί καθώς και οι υπόλοιποι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής υποστήριξαν ότι θ' αποτελέσει το όχημα για τη γρηγορότερη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή. "Η τράπεζα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανασυγκρότησης στα χέρια των κυβερνήσεων της περιοχής που αποτελούν άλλωστε και τους αποκλειστικούς μετόχους της", είπε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης.

Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε αισιόδοξος πως από το Γ ΚΠΣ η Βόρεια Ελλάδα θα απολαύσει σημαντική μερίδα των κοινοτικών κονδυλίων και ότι η μερίδα αυτή θα είναι αυξημένη έως και 50% συγκριτικά με τα ποσά που διατέθηκαν από το πακέτο Ντελόρ. Ομολογώντας μάλιστα το ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ο υπουργός δήλωσε: "Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους λαούς της περιοχής να ορθοποδήσουν, ιδιαίτερα μετά την ειρηνική επίλυση της διένεξης στα Βαλκάνια. Πάντως η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής ενσωμάτωσής τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ